Προεμφυτευτική γενετική διάγνωση: οφέλη – κίνδυνοι – βιοηθική

Παπαδόπουλος, Ιωάννης (2019) Προεμφυτευτική γενετική διάγνωση: οφέλη – κίνδυνοι – βιοηθική. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
MW3_2019.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Το βασικό αντικείμενο με το οποίο ασχολείται η παρούσα εργασία αποτελεί η Προεμφυτευτική Γενετική Διάγνωση. Πρόκειται για μια in vitro τεχνική ελέγχου εμβρύων που έχουν δημιουργηθεί εξωσωματικά, με σκοπό την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Ο έλεγχος αυτός έχει ποικίλες εφαρμογές, από τον εντοπισμό σοβαρών ανωμαλιών και παθήσεων, μέχρι την επιλογή του φύλου και τη δημιουργία ιστοσυμβατών απογόνων. Αρχικά μελετώνται η ιστορία της τεχνικής καθώς και οι βασικές προϋποθέσεις εφαρμογής της. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στα στάδια της μεθόδου, μέσα από την αναλυτική περιγραφή της διαδικασίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης, της βιοψίας εμβρύου καθώς και των διάφορων τεχνικών γενετικής διάγνωσης. Ακολούθως γίνεται εξερεύνηση του φάσματος των κινδύνων και των περιορισμών που αφορούν την προεμφυτευτική γενετική διάγνωση, καθώς και της απαιτούμενης γενετικής συμβουλευτικής που θα πρέπει να λαμβάνει χώρα κατά περίπτωση. Κατόπιν υπογραμμίζονται οι ηθικοί προβληματισμοί που είναι συνυφασμένοι με την προεμφυτευτική γενετική διάγνωση ανάλογα με τον τρόπο εφαρμογής της. Σε αυτό το σημείο αποσαφηνίζεται επίσης ο κανονισμός λειτουργίας της τεχνικής, όπως αυτός ορίζεται μέσα από την Ελληνική Νομοθεσία. Η εργασία ολοκληρώνεται με την παράθεση των συμπερασμάτων. Αυτά επισημαίνουν τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας της προεμφυτευτικής γενετικής διάγνωσης με αποτέλεσμα τη συνεχή διεύρυνση του φάσματος των εφαρμογών της, τον καθοριστικό ρόλο της κοινωνίας και των μελών της στην οριοθέτηση της τεχνικής και στην υγιή ανάπτυξή της, καθώς και την επιτακτική ανάγκη δημιουργίας διεθνούς επιτροπής η οποία θα διαχειρίζεται τα πρακτικά, ηθικά και οικονομικά πρότυπα που θα απαρτίζουν την τεχνική, με γνώμονα την πολυπολιτισμικότητα και τη διαφάνεια.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Ίτζιου Αικατερίνη
Uncontrolled Keywords: Προεμφυτευτική Γενετική Διάγνωση, Βιοψία Εμβρύου, Αλυσιδωτή Αντίδραση Πολυμεράσης, In Situ Υβριδοποίηση Φθορισμού, Ηθική, Γενετική Συμβουλευτική
Subjects: Μ > Μαιευτική
Divisions: Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας > Τμήμα Μαιευτικής (Πτολεμαϊδα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 20 Mar 2023 08:44
Last Modified: 20 Mar 2023 08:44
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/12139

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top