Κατάσταση της βρουκκέλωσης στα αγροτικά ζώα στην Ελλάδα - Τρόποι αντιμετώπισης στα διαφορετικά είδη αγροτικών ζώων και ενδεχόμενοι κίνδυνοι μεταφοράς στον άνθρωπο

Σπυριδωνίδου, Κυριακή (2022) Κατάσταση της βρουκκέλωσης στα αγροτικά ζώα στην Ελλάδα - Τρόποι αντιμετώπισης στα διαφορετικά είδη αγροτικών ζώων και ενδεχόμενοι κίνδυνοι μεταφοράς στον άνθρωπο. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
FG86_2022.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Η βρουκέλλωση αποτελεί σοβαρή ζωοανθρωπονόσο με παγκόσμια εξάπλωση και σημαντικές επιπτώσεις στη Δημόσια Υγεία, την οικονομία και την κτηνοτροφία. Στην Ελλάδα η νόσος ενδημεί και εμφανίζει την μεγαλύτερη δηλούμενη επίπτωση μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η νόσος αναφέρεται παγκόσμια με πολλές ονομασίες, στη χώρα μας είναι γνωστή ως «μελιταίος πυρετός». Ως ζωοανθρωπονόσος, η εξάλειψη της βρουκέλλωσης από τον άνθρωπο προϋποθέτει την εκρίζωσή της από το ζωικό πληθυσμό. Στα πλαίσια αυτά εφαρμόζονται στην χώρα μας εδώ και σαράντα χρόνια, προγράμματα ελέγχου και εκρίζωσης της νόσου στα ζώα χωρίς όμως τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η εμβολιακή κάλυψη σε επίπεδο αριθμού ζώων, αν και είναι δύσκολο να υπολογιστεί δεν είναι ικανή να προκαλέσει μείωση των ανθρώπινων κρουσμάτων. Για την περίοδο από το 2007 έως το 2017 καταγράφηκαν 105 κρούσματα σε ανθρώπους και η συνολική μέση επίπτωση υπολογίστηκε σε 3,1 κρούσματα/100.000 πληθυσμού. Η βρουκέλλωση εμφανίζεται συχνότερα στους άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες, περισσότερο στην ηλικιακή ομάδα των 25 με 44 ετών, ενώ καταγράφηκε και σημαντικός αριθμός κρουσμάτων σε παιδιά. Είναι κατεξοχήν επαγγελματικό νόσημα, αφού κυριότερος παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση της νόσου είναι η άσκηση του κτηνοτροφικού επαγγέλματος και σε μικρότερο ποσοστό η εργασία σε τυροκομείο. Άλλοι παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση της νόσου αποτελούν η επαφή με τα ζώα και η κατανάλωση μη παστεριωμένων γαλακτοκομικών προϊόντων. Ο τύπος του παθογόνου μικροοργανισμού που ευθύνεται για την πρόκληση των ανθρώπινων κρουσμάτων στην Ελλάδα είναι η Brucella spp και η Brucella melitensis.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Γιάντσης Ιωάννης
Uncontrolled Keywords: Βρουκέλλωση, Αγροτικά ζώα
Subjects: Α > Αγροτικά ζώα
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 10 Feb 2023 08:44
Last Modified: 10 Feb 2023 08:44
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/12110

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top