Εφαρμογή HACCP σε παραγωγική διαδικασία κρουασάν

Φωτιάδου, Ευαγγελία (2022) Εφαρμογή HACCP σε παραγωγική διαδικασία κρουασάν. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
FG84_2022.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (12MB)

Abstract

Τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες επιχειρήσεις ανά τον κόσμο εφαρμόζουν τακτικές προκειμένου να διασφαλίσουν ότι τα προϊόντα που παράγουν είναι ασφαλή για κατανάλωση από τους ανθρώπους. Μεταξύ των τακτικών αυτών ιδιαίτερο ρόλο διαδραματίζει το σύστημα HACCP. Στόχος της εργασίας ήταν να εφαρμοστεί το σύστημα HACCP στον κλάδο της βιομηχανίας τροφίμων και πιο συγκεκριμένα στην παραγωγική διαδικασία κρουασάν. Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το κρουασάν είναι ένα προϊόν το οποίο περιλαμβάνει διάφορες σειρές προϊόντων και για την παρασκευή του χρησιμοποιούνται τόσο πρώτες και βοηθητικές ύλες όσο και κάποια πρόσθετα. Βρέθηκε ακόμη ότι το κρουασάν έχει μεγάλη διατροφική αξία αλλά κρύβει και κάποιους κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία. Για την παραγωγή του προϊόντος πραγματοποιούνται διάφορες ενέργειες σε καθεμία από τις οποίες είναι σημαντικό να γίνονται έλεγχοι, ώστε να διασφαλιστεί η ποιότητα του τελικού προϊόντος. Το HACCP είναι ένα σύστημα που έχει προληπτικό χαρακτήρα και μπορεί να εφαρμοστεί οπουδήποτε, παρά το γεγονός ότι τη σημερινή εποχή η εφαρμογή του υπονομεύεται από την ύπαρξη ορισμένων εμποδίων. Ακόμη, έγινε σαφή η σημασία εφαρμογής του συστήματος HACCP αλλά και η αναγκαιότητα να επιδεικνύεται μεγαλύτερη προσοχή σε πρώιμα στάδια παραγωγής όπως είναι η προετοιμασία των πρώτων υλών, καθώς στο στάδιο αυτό οι περισσότεροι κίνδυνοι δεν έχουν την δυνατότητα εξάλειψης ή μείωσης σε αποδεκτά επίπεδα. Τέλος, προσδιορίστηκαν πέντε κρίσιμα σημεία ελέγχου στην διαδικασία παραγωγής κρουασάν στα οποία μπορούν να εμφανιστούν διάφοροι κίνδυνοι με ιδιαίτερη έμφαση να γίνεται στους μικροβιολογικoύς. Η εφαρμογή του συστήματος είναι σημαντικό να εφαρμόζεται από κάθε επιχείρηση ώστε να διασφαλίζεται στο μέγιστο δυνατό η υγεία του καταναλωτή.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Δημακοπούλου Παπάζογλου Δάφνη
Uncontrolled Keywords: Σύστημα HACCP, Κρουασάν, Κίνδυνοι, Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου, Διασφάλιση Υγείας
Subjects: Α > Αρτοποιία
Α > Ανάλυση επικινδυνότητας και κρίσιμων σημείων ελέγχου (Σύστημα ασφάλειας τροφίμων)
Π > Παραγωγή και διανομή αγαθών
Π > Ποιοτικός έλεγχος
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 10 Feb 2023 08:31
Last Modified: 10 Feb 2023 09:10
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/12108

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top