Οι επιπτώσεις της μεταλιγνιτικής εποχής στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: μια οικονομική προσέγγιση

Πεχλιβανίδου, Ελένη - Αναστασία Σ. (2020) Οι επιπτώσεις της μεταλιγνιτικής εποχής στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: μια οικονομική προσέγγιση. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
LX44_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Η περίοδος 1960 - 2002 για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως λιγνιτική εποχή, η οποία περιλαμβάνει αυξανόμενη τάση στη χρήση του λιγνίτη για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, μηδαμινή συμμετοχή ανταγωνιστικών καυσίμων (φυσικό αέριο) και ελάχιστη συμμετοχή σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολική ενέργεια, ηλιακή ενέργεια, γεωθερμική ενέργεια). Η περίοδος 2002 – 2054, χαρακτηρίζεται ως μεταλιγνιτική εποχή, η οποία περιλαμβάνει την σταδιακή μείωση του λιγνίτη και την αυξανόμενη χρήση του φυσικού αερίου καθώς και στην αυξανόμενη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ). Βασικό στοιχείο είναι η εξάλειψη των εκπομπών ρύπων και ο ανταγωνισμός μεταξύ των παραγωγών ενέργειας. Στόχος είναι η απεξάρτηση από τον λιγνίτη που θα οδηγήσει σε λιγότερους ρύπους στην Περιφέρεια, σύμφωνα με τα δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά σε πολύ δυσμενείς συνθήκες για την Περιφέρεια (αύξηση της ανεργίας, της ήδη μεγάλης του πλήττει την ΠΔΜ , εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση των νέων ατόμων και σε μια οικονομική παρακμή της περιοχής, μιας και η περιοχή κατά μεγάλο ποσοστό οφειλόταν στην ΔΕΗ). Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας θα πρέπει να γίνει πόλος έλξης νέων επενδύσεων και επενδυτών για να μπορέσει να επιβιώσει.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Νίκλης Δημήτριος
Uncontrolled Keywords: Λιγνιτική εποχή, Μεταλιγνιτική εποχή, Απολιγνιτοποίηση, ΑΠΕ, ΔΕΗ, ΠΔΜ (Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας)
Subjects: Α > Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Λ > Λιγνίτης
Ο > Οικονομική ανάπτυξη - Ελλάδα
Divisions: Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας > Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Κοζάνη)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 10 Feb 2023 07:20
Last Modified: 10 Feb 2023 07:50
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/12106

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top