Περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη σανού συγκαλλιέργειας κτηνοτροφικών ψυχανθών και σιτηρών με δύο συστήματα σποράς

Παναγιωτοπούλου, Τατιάνα and Παράσχου, Σταυρούλα (2022) Περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη σανού συγκαλλιέργειας κτηνοτροφικών ψυχανθών και σιτηρών με δύο συστήματα σποράς. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
FG72_2022.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (5MB)

Abstract

Ο στόχος της παρούσας εργασίας ήταν η μελέτη της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη σανού συγκαλλιέργειας κτηνοτροφικών ψυχανθών και σιτηρών με δυο συστήματα σποράς. Ο πειραματικός αγρός εγκαταστάθηκε στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Φλώρινα την καλλιεργητική περίοδο 2020-2021. Καλλιεργήθηκαν ελληνικές ποικιλίες ψυχανθών και σιτηρών και συγκεκριμένα ως ψυχανθή χρησιμοποιήθηκαν ο κοινός βίκος (ποικιλία Λεωνίδας), και το κτηνοτροφικό μπιζέλι (ποικιλία Όλυμπος) και ως σιτηρά το κριθάρι (ποικιλία Τριπτόλεμος) και το τριτικάλε (ποικιλία Νιόβη), τα οποία καλλιεργήθηκαν τόσο ως μονοκαλλιέργεια όσο και ως συγκαλλιέργεια σε δύο συστήματα σποράς (μικτή σπορά των δυο ειδώνεπί της γραμμής και σπορά των δυο ειδών σε εναλλασσόμενες γραμμές). Το πειραματικό σχέδιο που εφαρμόστηκε ήταν το πλήρως τυχαιοποιημένο με τρείς επαναλήψεις. Προσδιορίστηκε η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη % του νωπού και ξηρού βάρους του παραγόμενου σανού. Από τα αποτελέσματα της εργασίας προέκυψε ότι η πρωτεΐνη επί τοις εκατό του χλωρού και ξηρού βάρους του σανού παρουσίασε στατιστικώς σημαντικές διαφορές μεταξύ των διαφόρων μεταχειρίσεων.Υψηλότερη απόδοση σε πρωτεΐνη είχε η μονοκαλλιέργεια των ψυχανθών (βίκου κατά κύριο λόγο), ενώ στη συγκαλλιέργεια ο συνδυασμός κριθαριού – βίκου σε μίγμα επί της γραμμής και κριθαριού με το κτηνοτροφικό μπιζέλι σε εναλλασσόμενες γραμμές έδωσε την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη. Εξάγεται το συμπέρασμα ότι η υπεροχή ενός εκ των δυο συστημάτων σποράς σχετίζεται άμεσα με τα είδη που συμμετέχουν στο μίγμα.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Λαζαρίδου Θεανώ
Uncontrolled Keywords: Συγκαλλιέργεια, Περιεκτικότητα πρωτεΐνης, Σανός
Subjects: Σ > Σιτηρά
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 27 Jan 2023 11:12
Last Modified: 27 Jan 2023 11:12
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/12095

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top