Θεοδωρίδου, Μαρία (2022) Αφρώδης οίνοι και ποιοτικά χαρακτηριστικά. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Text
FG58_2022.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (1MB) |
Abstract
Το θέμα της παρούσας εργασίας είναι οι αφρώδης οίνοι και ποιοτικά τους χαρακτηριστικά. Οι αφρώδεις οίνοι διαφοροποιούνται από τους μη αφρώδεις οίνους από τον αφρό που δημιουργείται κατά την έγχυση του οίνου σε ένα ποτήρι (Borull et al., 2015). Ο συγκεκριμένος αφρισμός έχει οριστεί ως η σταθερή απελευθέρωση διαλυμένων μορίων αερίου CO2, τα οποία είναι υπεύθυνα για τη δημιουργία των φυσαλίδων (Buxaderas & López-Tamames, 2012). Εξαιτίας λοιπόν του συγκεκριμένου αναβρασμού ο αφρώδης οίνος δεν συγκαταλέγεται στην ίδια κατηγορία με τους υπόλοιπους οίνους. Αναφορικά με τους τρόπους παραγωγής των αφρωδών οίνων έχουμε τέσσερις βασικές μεθόδους, την παραδοσιακή μέθοδο, την μέθοδο Charmat, τη μέθοδο μεταφοράς και τη μέθοδο Asti (Iland et al., 2011). Στα κεφάλαια που ακολουθούν γίνεται λόγος για την ιστορική αναδρομή των αφρωδών οίνων, την προέλευση και την ποιότητα τους, τις κατηγορίες τους αλλά και τους τύπους αφρωδών οίνων σύμφωνα με τη γλυκύτητα τους. Ακόμη, παρουσιάζονται δώδεκα ποικιλίες σταφυλιών που χρησιμοποιούν οι οινοπαραγωγοί για την παραγωγή αφρωδών οίνων και σαμπάνιας. Στο τρίτο κεφάλαιο αναφέρονται αναλυτικά οι τέσσερις μέθοδοι παραγωγής αφρωδών οίνων ενώ στο τέταρτο γίνεται λόγος για τον αφρό. Τέλος, στο πέμπτο κεφάλαιο γίνεται λόγος για την αξιολόγηση ποιότητας του αφρώδους οίνου.
Item Type: | Thesis (BSc) |
---|---|
Corporate Creators: | Τσακίρης Ιωάννης |
Uncontrolled Keywords: | Αφρώδης οίνος, Σαμπάνια, Ποικιλίες |
Subjects: | Ο > Οίνος και οινοποιία |
Divisions: | Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα) |
Depositing User: | Προσωπικό Βιβλιοθήκης |
Date Deposited: | 25 Jan 2023 09:39 |
Last Modified: | 25 Jan 2023 09:39 |
URI: | http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/12081 |
Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)
View Item |