Μελέτη των απειλών και προκλήσεων σε θέματα ασφάλειας των αδόμητων δικτύων οχημάτων (VANETs)

Κόλλια, Ευσταθία (2022) Μελέτη των απειλών και προκλήσεων σε θέματα ασφάλειας των αδόμητων δικτύων οχημάτων (VANETs). BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
ΕΙ8_2022.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (3MB)

Abstract

Η χρήση των ασύρματων συσκευών και δικτύων γνωρίζει μεγάλη ανάπτυξη στις μέρες μας λόγω των πλεονεκτημάτων που προσφέρει στους χρήστες. Κατά συνέπεια η απαίτηση για συνεχή επικοινωνία και σύνδεση μεταξύ των χρηστών σε όλες τις περιπτώσεις της καθημερινότητας προάγει τα δεδομένα και τις προϋποθέσεις στην ανάπτυξη της τεχνολογίας. Γι’ αυτόν τον λόγο έχει δημιουργηθεί μία νέα τεχνολογία που αφορά τα αδόμητα δίκτυα οχημάτων. Τα Αδόμητα Δίκτυα Οχημάτων (VANETs) έχουν ενθαρρύνει το ενδιαφέρον τόσο ακαδημαϊκά όσο και για βιομηχανικά περιβάλλοντα καθώς αναπτύσσονται και φέρνουν μία νέα εμπειρία στον τομέα της οδήγησης. Κύριος στόχος της τεχνολογίας αυτής είναι η αυτοματοποιημένη οδήγηση, η ευαισθητοποίηση των οδηγών σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους της οδήγησης, η ασφαλή ρύθμιση της κυκλοφορίας και η παροχή προειδοποιήσεων για τα επερχόμενα κυκλοφοριακά γεγονότα. Ωστόσο, η επικοινωνία σε ένα περιβάλλον ανοιχτής πρόσβασης προκαλεί μεγάλες εντυπώσεις τόσο για την ασφάλεια όσο και για τα ζητήματα απορρήτου με κύριο στόχο την ανάπτυξη της τεχνολογίας των VANETs. Γι’ αυτό τον λόγο επανεξετάζονται οι μέθοδοι διατήρησης απορρήτου καθώς και η ασφάλεια, παρέχοντας μίας προοπτική σχετικά με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο εντοπισμού και ανάκλησης κακόβουλων κόμβων και προκλήσεων. Στη παρούσα εργασία τα κυριότερα αντικείμενα της έρευνας συνοπτικά είναι: • Η μελέτη της τεχνολογίας Vehicle to Everything (V2X) με έμφαση στους κύριους στόχους και τρόπους ανάπτυξής της. • Η μελέτη και ανάλυση των απειλών και προκλήσεων σε θέματα ασφάλειας στα Αδόμητα Δίκτυα Οχημάτων (VANETs) ιδιαίτερα σε ότι αφορά την επικοινωνία οχήματος προς δικτυακή υποδομή (V2Ι) αλλά και μεταξύ οχημάτων (V2V). • Τα αντίμετρα και οι τρόποι αντιμετώπισης των απειλών, επιθέσεων και προκλήσεων στα Αδόμητα Δίκτυα Οχημάτων.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Νικολάου Σπυρίδων
Uncontrolled Keywords: VANETs, Vehicular Ad Hoc Networks, Vehicle to Everything (V2X), Vehicle to Network (V2N),Vehicle to Infrastructure (V2I), Intelligent transportation Systems (ITSs), Ασφάλεια, Απειλές, Επιθέσεις, Αντιμετώπιση, Απόρρητο, Αδόμητα δίκτυα οχημάτων.
Subjects: Α > Αυτοκίνητα
Α > Αυτοματισμός
Τ > Τεχνολογικές καινοτομίες
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 25 Nov 2022 07:13
Last Modified: 25 Nov 2022 07:13
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/12053

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top