Μάρκου, Γεώργιος (2022) Ο δρόμος του κρασιού στο νομό Σερρών. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Text
FG32_2022.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (2MB) |
Abstract
Η παραγωγή και η εμπορία κρασιού είναι μια παγκόσμια ισχυρή βιομηχανία. Η παγκόσμια και εγχώρια αγορά τυποποιημένων οίνων θεωρείται ιδιαίτερα ανταγωνιστική και πολύπλοκη. Η ιστορία του ελληνικού κρασιού καλύπτει μια εξαιρετικά μεγάλη περίοδο, τη μεγαλύτερη στον κόσμο, όσον αφορά τη συνεχή καλλιέργεια αμπέλου και την αιώνια παραγωγή κρασιού. Η οινοποιία είναι ένας από τους σημαντικότερους κλάδους της ελληνικής οικονομίας, όχι μόνο για την εγχώρια αγορά ποτών, αλλά και για την ανάπτυξη και προώθηση των ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού. Τα τελευταία χρόνια, ο κλάδος του κρασιού έχει υποστεί διαρθρωτικές αλλαγές με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών κρασιών και κατά συνέπεια την κατάκτηση μιας πολύτιμης θέσης στη διεθνή αγορά. Ιστορικά, η τοπογραφία και το μικροκλίμα της περιοχής των Σερρών ευνόησε την καλλιέργεια αμπέλου και την άνθηση τοπικών και ευρείας γκάμας ποικιλιών. Η παραγωγή κρασιού έχει αναπτυχθεί ραγδαία τα τελευταία χρόνια με την ίδρυση πολλών σύγχρονων οινοποιείων και την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας. Οι οικονομικές συνθήκες μέσα στις οποίες λειτουργούν οι σερραϊκές επιχειρήσεις οινοποιίας και η διερεύνηση των χαρακτηριστικών της οινοποιίας έχουν οδηγήσει στα συγκεκριμένα συμπεράσματα και πρακτικές της διαδικασίας του κλάδου. Τα κύρια συμπεράσματα της μελέτης βασίζονται σε ανάλυση SWOT και στατιστική ανάλυση του γενικού κλάδου. Τέλος, συνοψίζονται τα κύρια σημεία που προέκυψαν από την παραπάνω ανάλυση. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη της παρασκευής κρασιού, πιο συγκεκριμένα στον τομέα των Ν. Σερρών.
Item Type: | Thesis (BSc) |
---|---|
Corporate Creators: | Μέλφου Αικατερίνη |
Uncontrolled Keywords: | Οινοποιία, Ελλάδα, Ανάλυση SWOT, Εγχώρια αγορά κρασιού, Σέρρες |
Subjects: | Ο > Οίνος και οινοποιία |
Divisions: | Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα) |
Depositing User: | Προσωπικό Βιβλιοθήκης |
Date Deposited: | 30 Sep 2022 11:30 |
Last Modified: | 30 Sep 2022 11:30 |
URI: | http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11996 |
Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)
View Item |