Ο ρόλος των πολυφαινολών ως αντιοξειδωτικών ενώσεων στην ελιά

Δούκας, Αντώνιος (2022) Ο ρόλος των πολυφαινολών ως αντιοξειδωτικών ενώσεων στην ελιά. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
FG28_2022.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (11MB)

Abstract

Οι ενώσεις που προέρχονται από φυτά, παρέχουν αντιφλεγμονώδη και αντιοξειδωτικά μόρια τέτοια, που μπορούν να αντιμετωπίσουν το οξειδωτικό stress και τις φλεγμονές που προκαλούνται από αυτό. Το οξειδωτικό stress είναι υπεύθυνο για πλήθος χρόνιων ασθενειών, ενώ τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα έχουν πλήθος παρενεργειών για τον ανθρώπινο οργανισμό. Αυξανόμενο ενδιαφέρον τον τελευταίο καιρό, έχουν παρουσιάσει οι πολυφαινόλες από το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, το οποίο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής. Πλήθος μελετών έχουν δείξει τα ισχυρά θεραπευτικά αποτελέσματα από τα συγκεκριμένα βιοδραστικά μόρια έναντι μίας σειράς χρόνιων ασθενειών. Ανάμεσα στις συγκεκριμένες ασθένειες, συμπεριλαμβάνονται οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο σακχαρώδης διαβήτης, οι νευροεκφυλιστικές διαταραχές και ο καρκίνος. Η εκάστοτε ποικιλία ελιάς έχει συγκεκριμένες ιδιότητες ενώ οι πολυφαινόλες κυμαίνονται από ποικιλία σε ποικιλία. Το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες και έχει ιδιαίτερα ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, ενώ και το ελαιόλαδο παρουσιάζει σημαντικά στοιχεία αλλά όχι σε τόσο ισχυρή ένταση όπως στην περίπτωση του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου. Εκτός από την ποικιλία της ελιάς, ιδιαίτερα σημαντικοί είναι και άλλοι παράγοντες, οι οποίοι περιγράφονται και αναλύονται μέσα από την παρούσα πτυχιακή εργασία. Σε όλες τις περιπτώσεις, είναι αναγκαία η περαιτέρω διερεύνηση του ζητήματος σε κάθε ελληνική ποικιλία ελιάς ξεχωριστά, ενώ μία τέτοια διερεύνηση μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερα συμπεράσματα σε ότι αφορά την ευεργετική δράση της ελιάς στον άνθρωπο.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Καραγιάννης Ευάγγελος
Uncontrolled Keywords: Ελιά, Πολυφαινόλες, Αντιοξειδωτική δράση, Αντιφλεγμονώδης δράση
Subjects: Ε > Ελιά
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 28 Sep 2022 10:18
Last Modified: 28 Sep 2022 10:18
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11989

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top