Τρόποι αντιμετώπισης και περιορισμού της εξάπλωσης των fake news: η σημασία του μιντιακού εγγραμματισμού = Ways to deal with and control the spread of fake news: the importance of media literacy

Τζιμούλης, Σπυρίδων (2022) Τρόποι αντιμετώπισης και περιορισμού της εξάπλωσης των fake news: η σημασία του μιντιακού εγγραμματισμού = Ways to deal with and control the spread of fake news: the importance of media literacy. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
DMC40_2022.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (773kB)

Abstract

Στην παρούσα εργασία ερευνώνται οι τρόποι με τους οποίους μπορεί να περιοριστεί η εξάπλωση των fake news και να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα παραπληροφόρησης, με ειδική μνεία στο ζήτημα του μιντιακού γραμματισμού. Για το σκοπό αυτό πραγματοποιείται μια ποιοτική ανάλυση με θεματικό χαρακτήρα και σχολιάζονται κατά αντιπαράθεση οι στρατηγικές που υιοθετούν δύο ευρωπαϊκά κράτη, η Ελλάδα και η Σουηδία, για την καταπολέμηση της διάδοσης των ψευδών ειδήσεων και της παραπληροφόρησης. Συγκρίνονται οι τρόποι, τα μέσα και οι πολιτικές που χρησιμοποιούν οι δύο χώρες και οι στόχοι που έχουν τεθεί στο κυβερνητικό πλαίσιο για την ανάπτυξη του μιντιακού γραμματισμού των πολιτών. Στο πρώτο κεφάλαιο αναλύεται η εννοιολογική οριοθέτηση του όρου fake news και πραγματοποιείται μια εκτενής ιστορική αναδρομή του φαινομένου της παραπληροφόρησης, ακόμη και πριν την ύπαρξη διευκολύνσεων που παρέχουν τα σύγχρονα μέσα στη διάδοση ψευδών ειδήσεων. Επιπλέον, υπάρχει αναφορά στους κινδύνους που ελλοχεύουν από τη διάδοση fake news για το κοινωνικό σύνολο, αλλά και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει από το φαινόμενο το ίδιο το άτομο. Στο δεύτερο κεφάλαιο διατυπώνεται το πλήγμα των fake news για τη Δημοκρατία και παρουσιάζονται οι θεσμικές ενέργειες ορισμένων κρατών, προκειμένου να διαφυλάξουν την προστασία των πολιτών από την εξάπλωση του φαινομένου, καταλήγοντας στη γενικότερη στάση της Ελλάδας ως προς την αντιμετώπιση του φαινομένου. Στο τρίτο κεφάλαιο υπάρχει πιο ειδική αναφορά στις στρατηγικές που έχει υιοθετήσει η Ελλάδα για την καταπολέμηση των fake news και αναλύεται η πολιτική γραμμή που ακολουθεί η χώρα προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης του μιντιακού και ψηφιακού γραμματισμού των Ελλήνων πολιτών. Καθώς η πολιτική που υιοθετείται στα ελληνικά δεδομένα δομείται στο γενικότερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, σε αυτό το κεφάλαιο υπάρχει αναλυτική περιγραφή ορισμένων σημαντικών Ευρωπαϊκών Θεσμικών Κειμένων και των Εκθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την αντιμετώπιση των φαινομένων παραπληροφόρησης και την ανάγκη για μιντιακό γραμματισμό. Στο τέταρτο κεφάλαιο πραγματοποιείται η σύγκριση των στρατηγικών αντιμετώπισης των fake news και της πολιτικής ανάπτυξης του μιντιακού γραμματισμού μεταξύ της Ελλάδας και της Σουηδίας, αφού αρχικά παρουσιαστεί αναλυτικά η επικρατούσα κατάσταση στο σουηδικό κράτος, με αναφορά στην έκθεση του Σουηδικού Εθνικού Οργανισμού Εκπαίδευσης με τις προτάσεις για ψηφιοποίηση του σουηδικού εκπαιδευτικού συστήματος και ανάπτυξης του ψηφιακού και μιντιακού γραμματισμού των Σουηδών μαθητών. Για τη σύγκριση αυτή χρησιμοποιείται η μεθοδολογία της ποιοτικής ανάλυσης με θεματικό χαρακτήρα.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Πασχαλίδης Παναγιώτης
Uncontrolled Keywords: Ψευδείς ειδήσεις, Μιντιακός γραμματισμός, Ελλάδα, Σουηδία, Έλεγχος γεγονότων, Fake news, Παραπληροφόρηση.
Subjects: Μ > Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης - Ελλάδα
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ΤΕ (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 19 Oct 2022 07:54
Last Modified: 19 Oct 2022 07:54
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11974

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top