Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Ελλάδα. Η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού = E-gοvernment in Greece. The Digital Transformation Bible

Κακαρδή, Μάρθα (2022) Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση στην Ελλάδα. Η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού = E-gοvernment in Greece. The Digital Transformation Bible. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
DMC15_2022.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (10MB)

Abstract

Η εργασία αυτή πραγματοποιείται με σκοπό την εκτίμηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες του εξωτερικού η οποία καταχωρίζεται στην Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Η εργασία αποτελείται από 5 Κεφάλαια και το καθένα περιλαμβάνει τα ακόλουθα: Στο 1ο Κεφάλαιο παρουσιάζονται ο ορισμός της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, ο ψηφιακός μετασχηματισμός στην Ελλάδα καθώς και ο ψηφιακός μετασχηματισμός στις άλλες χώρες του εξωτερικού σύμφωνα με τους δείκτες οι οποίοι καταγράφουν το επίπεδο ψηφιοποίησης της κάθε χώρας ξεχωριστά. Αναφέρεται το όραμα, ο σκοπός και οι στόχοι που έχουν θέσει οι αρμόδιοι φορείς για την ψηφιοποίηση της χώρας. Το μοντέλο της Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τα έργα που έχουν εφαρμοστεί και αυτά που θα πραγματοποιηθούν στο μέλλον. Ακόμα, αναλύεται το υπουργείο της ψηφιακής διακυβέρνησης και ποιοι είναι οι αρμόδιοι φορείς που εμπλέκονται στην εκπόνηση αυτών των μεταρρυθμίσεων καθώς και τι προβλέπει η νομοθεσία για την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Το 2ο Κεφάλαιο αναφέρεται στην χρήση των Τεχνολογιών της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών από την κοινωνία και την οικονομία στις εφαρμογές και τα μέσα που χρησιμοποιούνται για τις δράσεις που έχουν αναλάβει το Υπουργείο της Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε σύμπραξη με τους αρμόδιους φορείς για την ενημέρωση και εκπαίδευση των πολιτών σχετικά με τις λειτουργίες των ψηφιακών υπηρεσιών και τον τρόπο χρήσης τους. Στη συνέχεια ακολουθεί η εφαρμογή της ψηφιακής διακυβέρνησης στην οικονομία, την εκπαίδευση, την υγεία, τις επιχειρήσεις και σε άλλους τομείς. Στο 3ο Κεφάλαιο ακολουθεί η μέθοδος που επιλέχθηκε για την έρευνα αλλά και το εργαλείο για τη συλλογή των δεδομένων το οποίο ήταν ένα ερωτηματολόγιο. Πιο συγκεκριμένα αναφέρεται ο σκοπός της έρευνας το δείγμα που χρησιμοποιήθηκε, ο τρόπος με τον οποίο στάλθηκε το ερωτηματολόγιο και τα αποτελέσματα της έρευνας. Στο 4ο Κεφάλαιο γίνεται η ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας και σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί παρουσιάζονται οι απόψεις των πολιτών σχετικά με τις ερωτήσεις που ακολουθούν: ποια είναι τα οφέλη της ψηφιακής διακυβέρνησης για την πολιτεία και τους πολίτες, αν κατά την γνώμη τους είναι ασφαλής η χρήση των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, αν οι υπηρεσίες της Ψηφιακής Διακυβέρνησης θα βελτιώσουν την οικονομία της χώρας, τι αποτελέσματα θα έχει στο μέλλον. Στο 5ο και τελευταίο Κεφάλαιο αναλύονται τα συμπεράσματα και οι προτάσεις που προκύπτουν από την έρευνα. Τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αν τελικά ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας ωφελεί τις ανάγκες των πολιτών ώστε να δημιουργήσει για την πολιτεία ένα πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις άνοδο της οικονομίας, επέκταση της προσβασιμότητας στο ίντερνετ, και στις ψηφιακές υπηρεσίες και βελτίωση της ζωής όλων των πολιτών κάνοντας πιο εύκολη την καθημερινότητα τους με την υιοθέτηση των νέων ψηφιακών συστημάτων που προβλέπει η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Γραμματικοπούλου Χριστίνα
Uncontrolled Keywords: Βίβλος ψηφιακού μετασχηματισμού, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας (ΤΠΕ), Ελλάδα, Ψηφιακή διακυβέρνηση.
Subjects: Δ > Διακυβέρνηση
Δ > Δειγματοληψία (Στατιστική)
Ε > Ερωτηματολόγιο
Η > Ηλεκτρονική διακυβέρνηση
Ψ > Ψηφιακή τεχνολογία
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ΤΕ (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 13 Sep 2022 10:07
Last Modified: 14 Feb 2023 12:14
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11927

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top