Διερεύνηση της ενημέρωσης από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με βάση το φύλο υπό το πρίσμα του ψηφιακού πειραματισμού

Ζιάκου, Γεσθημανή (2022) Διερεύνηση της ενημέρωσης από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με βάση το φύλο υπό το πρίσμα του ψηφιακού πειραματισμού. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
DMC13_2022.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Η παρούσα πτυχιακή εργασία διερευνά την ευρύτερη έννοια του ψηφιακού εγγραμματισμού καθώς επίσης και το πως τα δύο φύλα αντιλαμβάνονται και αξιοποιούν στην πράξη την έννοια αυτή. Τονίζεται ο διαχωρισμός ανάμεσα στα δύο φύλα υπό το πρίσμα του ψηφιακού εγγραμματισμού και η ενημέρωση μέσω των κοινωνικών δικτύων. Η βιβλιογραφία είναι πλούσια σε έρευνες και μελέτες οι οποίες πραγματεύονται το θέμα της έρευνας. Το ερευνητικό πεδίο του ψηφιακού εγγραμματισμού είναι πολύ σημαντικό να κατανοηθεί προκειμένου να αναλυθεί και στην συνέχεια να χρησιμοποιηθεί. Η συγκεκριμένη εργασία είναι χωρισμένη σε δύο σκέλη. Στο πρώτο σκέλος παρουσιάζεται το θεωρητικό κομμάτι της εργασίας και στο δεύτερο σκέλος το ερευνητικό κομμάτι. Συγκεκριμένα: • Στο πρώτο κεφάλαιο αναγράφονται ορισμοί που αφορούν την έννοια του ψηφιακού εγγραμματισμού και των κοινωνικών δικτύων γενικότερα, στην συνέχεια του κεφαλαίου γίνεται ιστορική αναδρομή στην εξέλιξη των μέσων κοινωνικής δικτύωσης ξεκινώντας από τον 20ο αιώνα μέχρι και σήμερα. Στην συνέχεια αναλύονται οι τύποι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, καθώς επίσης και το πως αυτά χρησιμοποιούνται από τους χρήστες ως πηγή ενημέρωσης. Στην τελευταία υποενότητα του κεφαλαίου παρουσιάζονται οι συμπεριφορές και οι διαφορές στην χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα δύο φύλα. • Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφεται ευρύτερα η έννοια του ψηφιακού εγγραμματισμού και της ενημέρωσης από τα κοινωνικά δίκτυα όπως προκύπτει από σχετικές μελέτες και έρευνες. Στην συνέχεια αναλύεται η διαφοροποίηση των δύο φύλων ως προς τον ψηφιακό εγγραμματισμό καθώς επίσης και η έννοια της ενημέρωση μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα. • Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζεται η μεθοδολογία της έρευνας. Αναλύεται ο σκοπός της έρευνας, οι ερευνητικοί στόχοι, οι ερευνητικές υποθέσεις και η διαδικασία υλοποίησης του πρακτικού μέρους της εργασίας. Παράλληλα, αναφέρεται το μέσο με το οποίο συλλέχθηκαν τα δεδομένα, μέσα από την συμπλήρωση του ειδικά σχεδιασμένου ερωτηματολογίου και έπειτα αναλύεται η μέθοδος στατιστικής ανάλυσης των ερευνητικών δεδομένων και τα περιγραφικά αποτελέσματα της ερευνητικής διαδικασίας με την χρήση πινάκων. • Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται περιγραφικά οι απαντήσεις των συμμετεχόντων με στατικά νούμερα και διαγράμματα. • Στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα συμπεράσματα της έρευνας. • Στο τέλος παρουσιάζονται οι περιορισμοί της έρευνας και οι προτάσεις για μελλοντική έρευνα.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Πασχαλίδης Παναγιώτης
Uncontrolled Keywords: Ψηφιακός εγγραματισμός, Διαφορές των δύο φύλων, Ενημέρωση/πληροφόρηση, Ψηφιακά μέσα, Τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνίας (ΤΠΕ), Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.
Subjects: Δ > Δειγματοληψία (Στατιστική)
Ε > Ερωτηματολόγιο
Κ > Κοινωνικά δίκτυα
Τ > Τεχνολογία της πληροφορίας
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ΤΕ (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 13 Sep 2022 09:42
Last Modified: 05 Oct 2022 08:24
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11925

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top