Χατζή, Ελένη (2021) Αξιολόγηση υβριδίων καλαμποκιού με κριτήριο την απόδοσή τους σε περιβάλλον κανονικών και χαμηλών εισροών. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Text
fp3_2021.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (3MB) |
Abstract
Ο αραβόσιτος βρίσκεται μεταξύ των 3 σημαντικότερων καλλιεργούμενων σιτηρών στον κόσμο, με ποικίλες χρήσεις από την ανθρώπινη διατροφή, μέχρι και την παραγωγή βιομηχανικών προϊόντων και βιοκαυσίμων. Συνεπώς οι συνεχείς παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές σε συνδυασμό με κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες μας ώθησαν στην αναζήτηση γενοτύπων αραβοσίτου ικανών να ανταπεξέλθουν ακόμα και σε περιβάλλον καταπόνησης για τα κοινά υβρίδια και ποικιλίες. Η παρούσα εργασία αναλύει αρχικά στο πρώτο θεωρητικό της τμήμα ένα φάσμα πληροφοριών για το καλαμπόκι, από την καταγωγή του, την μορφολογία του, τις λειτουργίες και τα στάδια ανάπτυξής του, μέχρι και τον τρόπο καλλιέργειας και συγκομιδής του. Περισσότερη έμφαση δόθηκε τόσο μέσα στην εργασία όσο και στο τελευταίο θεωρητικό κεφάλαιο για τις ανάγκες του αραβοσίτου σε νερό και θρεπτικά συστατικά. Το δεύτερο και τελευταίο τμήμα πραγματεύεται αποτελέσματα πειράματος πάνω σε 10 υβρίδια και 2 ελεύθερα επικονιαζόμενες σειρές αραβοσίτου, που καλλιεργήθηκαν σε 2 μεταχειρίσεις. Μία μεταχείριση πυκνής σποράς όπου τα φυτά λάμβαναν κανονικές εισροές άρδευσης και λίπανσης, και μία δεύτερη αραιότερης σποράς όπου τα φυτά λάμβαναν τις μισές αποδοχές άρδευσης και λίπανσης. Τα αποτελέσματα που λήφθηκαν από το πείραμα έδειξαν πως υπήρξαν αρκετές διαφορές μεταξύ των δύο μεταχειρίσεων πάνω στα αγροκομικά γνωρίσματα του αραβοσίτου. Κάποιοι γενότυποι επηρεάστηκαν περισσότερο και άλλοι λιγότερο. Σκοπός ήταν η ανάλυση αυτών των αποτελεσμάτων από την μελέτη των επιρροών, και η επισήμανση των υβριδίων που κατάφεραν να ανταπεξέλθουν καλύτερα, και φυσικά η αποκόμιση γνώσης για περαιτέρω μελλοντική έρευνα.
Item Type: | Thesis (BSc) |
---|---|
Corporate Creators: | Παπαθανασίου Φωκίων |
Uncontrolled Keywords: | Καλαμπόκι, Υβρίδια, Αραβόσιτος, Καλλιέργεια |
Subjects: | Κ > Καλαμπόκι - Καλλιέργεια |
Divisions: | Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Φυτικής Παραγωγής (Φλώρινα) |
Depositing User: | Προσωπικό Βιβλιοθήκης |
Date Deposited: | 25 Aug 2022 09:12 |
Last Modified: | 25 Aug 2022 09:17 |
URI: | http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11842 |
Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)
View Item |