Ποιοτικός έλεγχος κρασιού και αξιοποίηση αποβλήτων

Καλαμπάκας, Μιχάλης (2021) Ποιοτικός έλεγχος κρασιού και αξιοποίηση αποβλήτων. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
epeap5_2021.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Από τις αρχές της δεκαετίας του 70 η οινοποίηση σαν κλάδος άρχισε να ακμάζει με γνώμονα την ποιότητα. Η κατεύθυνση προς τη ποιότητα επηρεάστηκε από τους παραγωγούς όπου αποφάσισαν να δίνουν ελαφρύτερα, πιο δομημένα καθώς και κομψότερα κρασιά, λόγω το ότι τα γούστα των καταναλωτών άλλαξαν ζητώντας το κάτι παραπάνω. Εισήχθησαν νέες τεχνολογίες στα κελάρια όπως ρύθμιση της θερμοκρασίες και δεξαμενές από ανοξείδωτο χάλυβα, άρχισαν να γίνονται μαζικές επιλογές στους αμπελώνες αναζητώντας τους καλύτερους κλώνους, ταυτόχρονα έγινε μόδα η παλαίωση σε μικρότερα δρύινα βαρέλια και οι εγχώριες ποικιλίες. Εν τούτοις άρχισε να γίνεται αξιοσημείωτη η καθαριότητα πάνω στις εργασίες καθώς κατανοήθηκε πως επιδρά σοβαρά στην ποιότητα του οίνου.Μέσω των οινοποιείων παράγονται διάφορα είδη αποβλήτων όπως βρόστρυχοι, στέμφυλα, εξαντλημένοι ζυμομύκητες, κρασί, υψηλά φορτισμένα λύματα, οργανικά ανόργανα υγρά και στερεά υπολείματα καθώς και αέριους ρύπους. Στα στερεά υπολλείματα κατατάσονται τα στέμφυλα, τα γιγάρτα, καθώς και η οινόλασπη. Λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων σε οργανικά φορτία και φαινολικές ενώσεις, καθιστάνται δύσκολο να επιτευχθεί βιοαποκοδόμηση με φυσικές διεργασίες σε περιββαλοντικές συνθήκες. Δίχως να έχει προηγηθεί επεξεργασία, η άσκοπη και αλόγιστη εναπόθεση αποβλήτων όπου κατέχουν τόση υψηλή συγκέντρωση οργανικών ενώσεων οδηγεί στην αύξηση τόσο του χημικώς απαιτούμενου οξυγόνου(COD) όσο και του βιοχημικού απαιτούμενου οξυγόνου. Με την ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας ξεκίνησε και μια πιο επιστημονική προσέγγιση της γενετικής και του DNA του κρασιού. Με χρήση διάφορων μεθόδων πλέον είναι αντικειμενική η ποιότητα του κρασιού λόγω του ότι γνωρίζουμε τα standards σε μετρήσεις όπου μας εξασφαλίζουν ένα fine wine. Επικαίρη είναι πλέον η περριβαλοντική βιωσιμότητα. Τα οινοποιεία και οι παραγωγοί πλέον στοχεύουν στους μεθόδους όπου είναι πιο φιλική στο περιβάλλον διότι είναι πιο αξιοποίησιμη ενώ παράλληλα βοηθάνε το περιββάλον.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Τσακίρης Ιωάννης
Uncontrolled Keywords: Κρασί, Αξιοποίηση αποβλήτων
Subjects: Ο > Οίνος και οινοποιία
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 23 Aug 2022 10:50
Last Modified: 23 Aug 2022 10:50
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11828

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top