Η εξέλιξη του δημοσιονομικού ελλείμματος στην Ευρωζώνη

Δημητριάδου, Αναστασία (2021) Η εξέλιξη του δημοσιονομικού ελλείμματος στην Ευρωζώνη. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
LX43_2021.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Στην παρούσα έρευνα θα πραγματοποιηθεί μία προσπάθεια να μελετηθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα στην ζώνη του Ευρώ κατά τα τελευταία έτη και πως η κρίση στις αρχές της δεκαετίας του 2010 τα έχει επηρεάσει. Για τον σκοπό αυτό στο πρώτο κεφάλαιο θα αναλυθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση σαν υπερεθνικός κυβερνητικός θεσμός, θα πραγματοποιηθεί αναφορά στην έννοια και τον σκοπό των ευρωπαϊκών συνθηκών και ιδιαιτέρως της συνθήκης του Μάαστριχτ η οποία έθεσε τα θεμέλια της Ευρωζώνης. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται η ζώνη του ευρώ - Οικονομική και Νομισματική Ένωση (ΟΝΕ) και ο τρόπος λειτουργίας της. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι έννοιες των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και του δημοσίου χρέους καθώς και ο αντίκτυπος τους στην οικονομία. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρατίθενται στοιχεία για την πορεία της Ευρωζώνης (όσον αφορά τα δημοσιονομικά ελλείμματα) κατά τα τελευταία έτη. Στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα στοιχεία για την χώρα μας, πως δηλαδή έχει επηρεαστεί το έλλειμμα και το χρέος στην Ελλάδα από την κρίση καθώς και διάφορα στατιστικά στοιχεία και δεδομένα. Επιπλέον, αποτυπώνεται η πορεία της οικονομικής κρίσης καθώς και τα βασικά αίτια τα οποία οδήγησαν την χώρα σε αυτήν την θέση. Τέλος αποτυπώνονται τα διάφορα συμπεράσματα και παρατηρήσεις, τα οποία προέκυψαν από την παρούσα μελέτη.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Καραφόλας Συμεών
Uncontrolled Keywords: Ευρωπαϊκή Ένωση, Ζώνη του Ευρώ, Οικονομική Νομισματική 'Ένωση, Δημοσιονομικό έλλειμμα, Δημόσιο χρέος
Subjects: Δ > Δημοσιονομική πολιτική - Ευρωπαϊκή Ένωση, Χώρες της
Divisions: Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας > Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Κοζάνη)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 24 May 2022 08:41
Last Modified: 24 May 2022 08:41
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11665

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top