Μέθοδοι επεξεργασίας και συντήρησης φρούτων και λαχανικών

Τάπκος, Λουκάς (2021) Μέθοδοι επεξεργασίας και συντήρησης φρούτων και λαχανικών. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
FG94_2021.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (9MB)

Abstract

Σκοπός της παρούσας πτυχιακής διατριβής είναι να παρουσιάσει και να αναλύσει τις μεθόδους επεξεργασίας και συντήρησης των φρούτων και των λαχανικών. Αρχικά θα παρουσιαστούν ορισμένα στοιχεία για την παραγωγή και τον εξαγωγικό χαρακτήρα της Ελλάδας στις δυο κατηγορίες τροφίμων όπου αναλύονται. Έπειτα θα αναλυθεί η χημική σύσταση και η μέση θρεπτική αξία τόσο των φρούτων όσο και των λαχανικών. Σε επόμενη ενότητα, θα αναλυθούν οι όροι συντήρησης και επεξεργασίας των φρούτων και των λαχανικών αλλά και γενικά των τροφίμων και πως πραγματοποιούνται διάφορες κατεργασίες για την επιμήκυνση της ζωής τους. Επίσης θα παρουσιαστούν και αναλυθούν τυχόν ευαισθησίες που εμφανίζουν τα φρούτα και τα λαχανικά κατά τις διεργασίες αυτές και πως μπορούν αυτές να ελεγχθούν. Στα επόμενα κεφάλαια, θα παρουσιαστούν διάφορες από τις επεξεργασίες που υφίστανται τα φρούτα και τα λαχανικά με σκοπό την επιμήκυνση της ζωής τους. Τέτοιες επεξεργασίες αφορούν την κονσερβοποίηση, την κατάψυξη, την ακτινοβόληση καθώς και την συμπύκνωση και αφυδάτωση κ.α. Τέλος, θα γίνει λεπτομερής αναφορά σε καινούργιες επεξεργασίες των φρούτων και των λαχανικών όπως η λυοφιλίωση ή κρυοαφυδάτωση καθώς και η υπερυψηλή υδροστατική πίεση.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Κασαπίδου Ελένη
Uncontrolled Keywords: Λαχανικά, Φρούτα, Συντήρηση, Επεξεργασία
Subjects: Λ > Λαχανικά
Φ > Φρούτα - Συγκομιδή
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 18 Mar 2022 07:51
Last Modified: 18 Mar 2022 07:51
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11616

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top