Ανάλυση και ποιοτικός έλεγχος καφέ

Ψαρράς, Δημήτριος (2021) Ανάλυση και ποιοτικός έλεγχος καφέ. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
FG87_2021.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (10MB)

Abstract

Ο καφές αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα ροφήματα στον κόσμο. Με την λέξη καφέ εννοούμε τους κόκκους του δέντρου του καφέ, αλλά και το ρόφημα που παράγεται από αυτούς, αλλά ακόμα και τη κατανάλωση του ροφήματος. Για να χαρακτηριστεί ένας καφές χρησιμοποιούνται 4 βασικά στοιχεία του: η οξύτητα, το άρωμα, η γεύση και το σώμα. Κάποιοι προσθέτουν και την επίγευση σαν 5ο χαρακτηριστικό. Η καλλιέργειά του ξεκίνησε στην Αιθιοπία, αλλά σήμερα καλλιεργείται σε πολλές χώρες του Ισημερινού, με σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ της κάθε χώρας. Οι κυριότερες ποικιλίες του είναι η Arabica, η Robusta και η Liberica. Η κατανάλωση του καφέ έχει κυρίως θετικές επιδράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Η περιεχόμενη καφεΐνη βελτιώνει την διάθεση, την μνήμη και μπορεί να συμβάλει θετικά στην αντιμετώπιση της αϋπνίας. Επιπλέον έχει αποδειχτεί ότι μπορεί να συμβάλει θετικά στην αντιμετώπιση της νόσου του Πάρκινσον και του Αλτσχάιμερ, στην μείωση ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη, του ενδομήτριου και του παχέος εντέρου. Σημαντική είναι και η αντιοξειδωτική δράση του καφέ που οφείλεται στα υπόλοιπα συστατικά του όπως τα χλωρογενικά οξέα. Η ποιότητα του τελικού προϊόντος επηρεάζεται σημαντικά από την συγκομιδή, το καβούρδισμα και το άλεσμα των κόκκων καφέ. Κατά την διάρκεια του καβουρδίσματος συμβαίνουν οι κυριότερες αντιδράσεις που οδηγούν σε προϊόντα με σημαντική συνεισφορά στο άρωμα και την γεύση του τελικού προϊόντος, όπως πτητικές ουσίες. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η ανάλυση και ο ποιοτικός έλεγχος δειγμάτων καφέ και η αξιολόγησή τους σχετικά με την περιεχόμενη υγρασία τους, τέφρα, καφεΐνη, δεψικές, σακχαρώδεις και φυτικές ύλες. Τα δείγματα που εξετάστηκαν ήταν ωμός καφές espresso Arabica, φρυγμένος καφές espresso Arabica, αλεσμένος καφές espresso Arabica, ωμός καφές ελληνικός Brazil, φρυγμένος καφές ελληνικός Brazil, αλεσμένος καφές ελληνικός Brazil, στιγμιαίος καφές Nescafe, καφές χωρίς καφεΐνη Nescafe και αναπλήρωμα καφέ.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Μητλιάγκα Παρασκευή
Uncontrolled Keywords: Καφές, Καλλιέργεια, Ποικιλίες, Ποιότητα
Subjects: Κ > Καφές
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 04 Mar 2022 09:12
Last Modified: 04 Mar 2022 09:12
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11605

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top