Σχεδιασμός και κατασκευή υδραυλικής πρέσας - κουρμπαδόρου

Παρίντης, Παναγιώτης Ι. (2020) Σχεδιασμός και κατασκευή υδραυλικής πρέσας - κουρμπαδόρου. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
BS16_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (7MB)

Abstract

Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως στόχο τον σχεδίασμά και την κατασκευή μιας εργαλειομηχανής η οποία θα συνδυάζει τις λειτουργίες μιας υδραυλικής πρέσας και ενός κουρμπαδόρου. Πρόκειται για μια εργαλειομηχανή δυναμικότητας 5 τόνων για χρήση σε πάγκο εργασίας κυρίως για ερασιτέχνες ή για επαγγελματικές κατασκευές μικρής κλίμακας. Ο λόγος δημιουργίας της παρούσας εργασίας είναι η έλλειψη που υπάρχει στην αγορά από μηχανήματα περιορισμένων διαστάσεων που να συνδυάζουν περισσότερες από μία λειτουργίες χωρίς να περιορίζεται η παραγωγικότητα τους. Αρχικά για την καλύτερη κατανόηση των δύο μηχανημάτων διενεργήθηκε μια ιστορική αναδρομή-παρουσίαση των δύο εργαλειομηχανών από την αρχή της δημιουργίας τους έως και σήμερα, όπως επίσης και των υδραυλικών γρύλων. Παρουσιάστηκαν οι διάφοροι τύποι πρεσών και κουρμπαδόρων δίνοντας έμφαση στις εργαλειομηχανές που λειτουργούν με υδραυλικά συστήματα. Έπειτα παρουσιάζονται οι προδιαγραφές των διαστάσεων και οι αντοχές που πρέπει να έχουν οι δύο εργαλειομηχανές και πως αυτές μπορούν να συνδυαστούν σε μία. Μετά από έρευνα υλικών και παρουσίαση των ιδιοτήτων τους γίνεται η επιλογή των κατάλληλων μορφών του υλικού που θα χρησιμοποιηθεί καθώς και ο τρόπος συναρμολόγησης και συγκόλλησης τους. Επίσης ο τρόπος με τον οποίο μετατρέπουμε τον υδραυλικό γρύλο έτσι ώστε να λειτουργεί υπό γωνία 180 μοιρών. Με βάση τους περιορισμούς που θέσαμε για τα υλικά και τις διαστάσεις τους προχωράμε στη διατύπωση βασικών ιδεών σε σκίτσα. Έπειτα το σχεδιασμό όλων των επιμέρους τμημάτων της εργαλειομηχανής στο PTC Creo Parametric όπου εμφανίζουμε φωτορεαλιστικές απεικονίσεις της και δημιουργούμε τα κατασκευαστικά σχεδία όλων των εξαρτημάτων. Τέλος προχωράμε στην κατασκευή της εργαλειομηχανής δείχνοντας βήμα-βήμα τον τρόπο συγκόλλησης και συναρμολόγησης όλων των εξαρτημάτων της, καθώς επίσης παρουσιάζουμε εναλλακτικούς τρόπους διαρρύθμισης της.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Ντίνας Νικόλαος
Uncontrolled Keywords: Υδραυλική πρέσα, Κουρμπαδόρος
Subjects: Β > Βιομηχανικός σχεδιασμός
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών & Βιομηχανικού Σχεδιασμού ΤΕ (Κοζάνη) > Κατεύθυνση Bιομηχανικού Σχεδιασμού ΤΕ
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 22 Feb 2022 07:56
Last Modified: 22 Feb 2022 07:56
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11570

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top