Παπαδόπουλος, Παναγιώτης and Φανιάδης, Χαράλαμπος (2021) Αξιολόγηση ποικιλιών σκληρού σιταριού για αντοχή στην ξηρασία με μέτρηση επιπέδων προλίνης σε φυτικούς ιστούς. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Text
FG57_2021.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (2MB) |
Abstract
Στόχος της μελέτης αυτής ήταν η αξιολόγηση της ανθεκτικότητας στην ξηρασία τεσσάρων ελληνικών ποικιλιών σκληρού σιταριού (Triticum durum Desf.) (Άννα, Θράκη, Μεξικάλι και Σίφνος) με την χρήση πολυαιθυλενικής γλυκόλης διαφορετικών συγκεντρώσεων (0%, 5%, 10% και 15% PEG). Η ξηρασία αποτελεί τον σημαντικότερο αβιοτικό παράγοντα καταπόνησης των καλλιεργούμενων φυτών. Το πείραμα πραγματοποιήθηκε in vivo σε φυτά που αναπτύχθηκαν εντός φυτοδοχείων, υπό ελεγχόμενες συνθήκες θερμοκηπίου. Εφαρμόστηκε πειραματικό σχέδιο τεμάχια με υποτεμάχια (split-plot) σε πλήρεις τυχαιοποιημένες ομάδες (RCB). Για κάθε επέμβαση χρησιμοποιήθηκαν 10 επαναλήψεις, με συνολικά 160 πειραματικά τεμάχια. Η καταπόνηση εφαρμόστηκε σε ώριμα φυτά πριν και μετά την άνθηση. Σε συνθήκες εργαστηρίου πραγματοποιήθηκε αξιολόγηση βιοχημικών παραμέτρων και συγκεκριμένα καταγράφηκε η συγκέντρωση προλίνης στα φυτά, ως αντίδραση στις συνθήκες ξηρασίας. Η κάθε ποικιλία αντέδρασε διαφορετικά στην επίδραση της πολυαιθυλενικής γλυκόλης, εμφανίζοντας στατιστικώς σημαντικά διαφορετικές συγκεντρώσεις της προλίνης. Η προκληθείσα καταπόνηση οδήγησε σε προοδευτική αύξηση της συγκέντρωσης της προλίνης στα φυτά που εφαρμόστηκε η μεταχείριση με πολυαιθυλενική γλυκόλη, καταγράφοντας τις υψηλότερες τιμές στις επεμβάσεις με 15% PEG (0,297 mmol/gr dw). Η αύξηση της συγκέντρωσης προλίνης ήταν αναλογική της αύξησης της χρησιμοποιούμενης συγκέντρωσης PEG. Η πιο ανθεκτική ποικιλία αποδείχθηκε η Σίφνος, εμφανίζοντας τη μεγαλύτερη τιμή συγκέντρωσης προλίνης (0,308 mmol/gr dw).
Item Type: | Thesis (BSc) |
---|---|
Corporate Creators: | Λαζαρίδου Θεανώ |
Uncontrolled Keywords: | Σκληρό σιτάρι, Υδατική καταπόνηση, Αντοχή στην ξηρασία, Πολυαιθυλενική γλυκόλη, Προλίνη |
Subjects: | Σ > Σιτάρι - Ποικιλίες Σ > Σιτηρά |
Divisions: | Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα) |
Depositing User: | Προσωπικό Βιβλιοθήκης |
Date Deposited: | 17 Feb 2022 11:20 |
Last Modified: | 17 Feb 2022 11:20 |
URI: | http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11559 |
Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)
View Item |