Παρασκευή μπύρας και ποιοτικός έλεγχος

Μπόρας, Κωνσταντίνος (2021) Παρασκευή μπύρας και ποιοτικός έλεγχος. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
FG54_2021.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (17MB)

Abstract

Η μπύρα είναι ένα αλκοολούχο ποτό το οποίο καταναλώνεται σε όλο τον κόσμο κατέχοντας σημαντική θέση στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων και πολιτισμών. Η ιστορία άλλωστε, φανερώνει ένα μεγάλο παρελθόν γύρω από την τέχνη της ζυθοποιίας και μια εξέλιξη σε βάθος χρόνου προερχόμενη από την διάδοση της μπύρας μεταξύ των λαών. Από την πρώτη παρασκευή της 6.000 χρόνια πριν μέχρι και την μαζική παραγωγή στην σύγχρονη εποχή συνέβησαν διάφορες αλλαγές. Αλλαγές όπως η προσθήκη λυκίσκου και η ανάπτυξη της τεχνολογίας αποτέλεσαν παράγοντες που συνέβαλαν καθοριστικά στην βελτίωση των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών και στην σταθεροποίηση της ποιότητας της μπύρας. Στην σημερινή εποχή διακρίνονται πολλά διαφορετικά είδη μπύρας για κάθε προτίμηση. Μπύρες με διαφορετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά αλλά με την ίδια σημαντική διατροφική αξία. Πολύτιμες ενώσεις και συστατικά που περιέχει αποδεικνύονται ωφέλημα για τον άνθρωπο, και χάρη στην επιστήμη καταρρίπτονται αρνητικοί μύθοι που συνόδευαν τον χαρακτήρα της. Η παραγωγή της στηρίζεται σε 4 βασικά συστατικά, δηλαδή τις πρώτες ύλες, που είναι το νερό, η βύνη, η μαγιά, και ο λυκίσκος. Αυτά τα συστατικά αναμειγνύονται με συγκεκριμένο τρόπο και στο κατάλληλο στάδιο έτσι ώστε να δώσουν ένα ποιοτικό τελικό προϊόν. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η παραγωγή του ζύθου παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Η αλληλουχία των σταδίων και ο ποιοτικός έλεγχος που εφαρμόζεται σε αυτά διασφαλίζουν την ποιότητα της μπύρας και την αποδοχή της από τον καταναλωτή. Η διαδικασία της παραγωγής ξεκινά από το κριθάρι και την βυνοποίηση. Πραγματοποιείται δηλαδή η παραλαβή του κριθαριού, η διαβροχή του, στην συνέχεια η βλάστηση, και μόλις το μήκος των ριζιδίων φτάσει περίπου το μέγεθος του σπόρου αρχίζει η ξήρανση και η ολοκλήρωση της βυνοποίησης. Η βύνη μεταφέρεται στην βιομηχανία όπου ακολουθεί μια σειρά διεργασιών όπως είναι η άλεση της, η εκχύλιση, ο βρασμός και η ζύμωση και εν συνεχεία παράγεται το τελικό προϊόν που είναι η μπύρα. Οι διαδικασίες αυτές θα αναλυθούν περαιτέρω σε αυτήν την εργασία.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Τσιότσιας Αρσένης
Uncontrolled Keywords: Ζύθος, Μπύρα, Ποιοτικός έλεγχος, Βυνοποίηση, Στάδια παραγωγής, Ζυθοποίηση.
Subjects: Μ > Μπύρα, Βιομηχανία της - Ελλάδα - Έρευνα
Π > Ποιοτικός έλεγχος
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 17 Feb 2022 10:52
Last Modified: 17 Feb 2022 10:52
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11556

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top