Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα: προκλήσεις και προοπτικές

Μικερόζη, Μαρία Ευδοκία (2021) Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα: προκλήσεις και προοπτικές. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
FG52_2021.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (42MB)

Abstract

Τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα είναι ένα ιδιαίτερο θέμα το οποίο απασχολεί σε μεγάλο βαθμό τον άνθρωπο. Τα τελευταία χρόνια η κυκλοφορία τους είναι πολύ μεγάλη σε παγκόσμια κλίμακα και δημιουργούν πολλούς προβληματισμούς σχετικά με την εξέλιξη που αναμένεται να έχουν αλλά και τις επιπτώσεις στον άνθρωπο, την κοινωνία και το περιβάλλον. Στόχος της εργασίας ήταν να εξεταστούν τα γενετικά τροποποιημένα tρόφιμα και να μελετηθούν οι προκλήσεις και οι προοπτικές που σχετίζονται με αυτά. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση η οποία στηρίχθηκε σε ελληνόγλωσσα και ξενόγλωσσα άρθρα. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι τα γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα σχετίζονται με πολλές επιπτώσεις και οι περισσότερες έρευνες πραγματοποιήθηκαν με σκοπό να διερευνήσουν τις επιπτώσεις αυτές. Το ζήτημα αυτό απασχολεί σε μεγάλο βαθμό τους καταναλωτές οι οποίοι εκφράζουν ανησυχία και επιφύλαξη καθώς επιθυμούν να γνωρίζουν τι καταναλώνουν αλλά όπως είναι σήμερα η κατάσταση δεν μπορούν να είναι βέβαιοι για την ορθότητα των πληροφοριών που λαμβάνουν. Η γενετική μηχανική προωθείται σε πλειοψηφικό βαθμό από λίγες εταιρίες σε όλο τον κόσμο και φαίνεται ότι μεγαλύτερη έκταση έχει δοθεί σε χώρες όπως οιΗΠΑ και η Βραζιλία. Ανάμεσα στα προϊόντα που έχουν τροποποιηθεί γενετικά σημαντική θέση κατέχει η ελαιοκάμβη, το βαμβάκι, ο αραβόσιτος και η σόγια. Τα χρόνια που θα ακολουθήσουν αναμένεται να γίνουν σημαντικές αλλαγές στο ζήτημα των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και να δοθεί έμφαση σε υγιεινά προϊόντα αλλά και προϊόντα που λύνουν προβλήματα όπως η ξηρασία. Η εξέλιξη της γενετικής μηχανικής θα συνεχίσει να υφίσταται και σε αυτό θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο η νομοθεσία των κρατών σε συνδυασμό με την στάση των καταναλωτών.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Τσιότσιας Αρσένης
Uncontrolled Keywords: Γενετικά τροποποιημένα τρόφιμα, Προκλήσεις, Προοπτικές
Subjects: Γ > Γενετικά μεταλλαγμένα τρόφιμα
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 17 Feb 2022 10:17
Last Modified: 17 Feb 2022 10:17
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11554

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top