Παράγοντες οι οποίοι καθιστούν ένα περιβάλλον εργασίας ανθυγιεινό και οι τρόποι αντιμετώπισής τους

Ντίτσου, Αικατερίνη Π. (2019) Παράγοντες οι οποίοι καθιστούν ένα περιβάλλον εργασίας ανθυγιεινό και οι τρόποι αντιμετώπισής τους. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
BS9_2019.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (3MB)

Abstract

Στόχος της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η διερεύνηση των παραγόντων που καθιστούν ένα εργασιακό περιβάλλον ανθυγιεινό και στην συνέχεια η παρουσίαση των τρόπων αντιμετώπισής τους. Αρχικά θα παρουσιαστούν κάποιες βασικές έννοιες (ασφάλεια και υγιεινή εργασίας, εργατικά ατυχήματα, τεχνικός ασφαλείας και ιατρός εργασίας) που βοηθούν στην κατανόηση του αντικειμένου. Στην συνέχεια θα διερευνηθούν και θα ταξινομηθούν τα αίτια, από τα οποία πηγάζουν τα εργατικά ατυχήματα. Βασικό στοιχείο της διερεύνησης αποτελεί η θεώρηση της θέσης εργασίας ως ένα σύστημα «ανθρώπου – μηχανής – εργασιακού περιβάλλοντος». Η όσο το δυνατόν πληρέστερη χαρτογράφηση των αιτιών θα βοηθήσει στην ορθότερη εκτίμηση των επαγγελματικών κινδύνων του εκάστοτε εργασιακού χώρου. Η εκτίμηση των επαγγελματικών κινδύνων εκτός από υποχρέωση των εργοδοτών, αποτελεί και βασικό εργαλείο για τον εντοπισμό των παραγόντων που συμβάλλουν στα εργατικά ατυχήματα. Ακολουθεί η ανάλυση των παραγόντων (φυσικοί, χημικοί, βιολογικοί κ.α.) που ουσιαστικά οδηγούν ένα εργασιακό περιβάλλον να χαρακτηριστεί ως ανθυγιεινό και η επίδραση τους στον εργαζόμενο. Η σύνδεση των παραγόντων με την επίδρασή τους στην υγεία των εργαζομένων θα οδηγήσει και στην εύρεση των κατάλληλων μέτρων αντιμετώπισής τους, είτε προληπτικά είτε κατασταλτικά. Τέλος, ακολουθεί σχολιασμός των ευρημάτων και εξαγωγή συμπερασμάτων για ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα στην εποχή μας περί της εργασίας, την πρόληψη των εργατικών ατυχημάτων. Η διαδικασία της πρόληψης και της αντιμετώπισης των ατυχημάτων είναι ένας συνεχώς εξελισσόμενος τομέας που ακολουθεί την εξέλιξη της τεχνολογίας και των μεθόδων παραγωγής.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Τοπαλίδης Γεώργιος
Uncontrolled Keywords: Ασφάλεια και υγιεινή εργασίας, Εργατικά ατυχήματα, Εκτίμηση επαγγελματικών κινδύνων
Subjects: Ε > Εργασία και εργαζόμενοι - Μέτρα ασφαλείας
Ε > Εργασία και εργαζόμενοι - Υγεία και υγιεινή
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών & Βιομηχανικού Σχεδιασμού ΤΕ (Κοζάνη) > Κατεύθυνση Bιομηχανικού Σχεδιασμού ΤΕ
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 20 Jan 2022 11:53
Last Modified: 20 Jan 2022 11:53
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11498

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top