Εργονομία και αεροδυναμικός σχεδιασμός αγωνιστικών μονοθέσιων τύπου formula

Δήμος, Αριστείδης Ν. (2019) Εργονομία και αεροδυναμικός σχεδιασμός αγωνιστικών μονοθέσιων τύπου formula. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
BS8_2019.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (4MB)

Abstract

Θέμα της παρούσας πτυχιακής είναι ο τρόπος σχεδιασμού και κατασκευής ενός μονοθέσιου τύπου Formula. Ακολούθως θα αναφερθούν οι ενότητες που απαρτίζουν τη δομή και το στήσιμο του μονοθέσιου. Αρχικά ξεκινάμε με το σχέδιο (designing). Εξαρτάται άμεσα από τη θέση του οδηγού, τις διαστάσεις του άρα η σχεδίαση των ποδομοχλών του γκαζιού του φρένου και των υπόλοιπων λειτουργιών πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμες την ώρα της οδήγησης. Η θέση οδήγησης: Ο κλάδος της εργονομίας έρχεται για να δώσει τις απαιτούμενες λύσεις καθώς υπολογίζει τις διαστάσεις των βραχιόνων του οδηγού και την κατάλληλη απόσταση των χεριών από το τιμόνι. Η θέση οδήγησης πρέπει να βρίσκεται στο κέντρο του μονοθέσιου έτσι ο οδηγός είναι τοποθετημένος όσο το δυνατόν χαμηλότερα και το κάθισμα αντικραδασμικό για να απορροφά στο μέγιστο βαθμό την μεγάλη ιπποδύναμη του κινητήρα. Στη συνέχεια θα εξεταστεί το πιλοτήριο οπού εκεί εργάζεται ο οδηγός. Το τιμόνι (dashboard) της Formula λειτουργεί σαν καρδιά καθώς από εκεί περνάνε όλα τα ηλεκτρονικά κυκλώματα του αγωνιστικού. Από την οθόνη ελέγχεται το μείγμα της καύσης μέχρι τη θερμοκρασία των ελαστικών. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στα πεντάλ (pedal) επιταχυντή και φρένου καθώς δίνεται έμφαση στο μέταλλο κατασκευής τους που στην προκειμένη περίπτωση είναι ο χάλυβας. Επίσης η θέση του επιτρέπει στον οδηγό να πατάει με την πτέρνα ενώ φρενάρει με το ακροστήριγμα του πέλματος. Συνοψίζοντας στο τέλος αναφέρεται η αεροδυναμική που πρωταγωνιστεί και εμφανισιακά και πρακτικά στη σύνθετη κατασκευή του μονοθέσιου. Η αντίσταση του αέρα ανέκαθεν καθορίζει την ταχύτητα που αυξάνεται από ένα οποιοδήποτε όχημα γι’ αυτό στα αγωνιστικά αυτοκίνητα βλέπει κανείς ποικίλες αεροτομές. Άλλες από αυτές είναι για την ταχύτητα και άλλες λειτουργούν σαν φρένο.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Δουβαρτζίδης Σάββας
Uncontrolled Keywords: Εργονομία, Αεροδυναμική, Σχεδιασμός μονοθέσιου τύπου Formula
Subjects: Β > Βιομηχανικός σχεδιασμός
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών & Βιομηχανικού Σχεδιασμού ΤΕ (Κοζάνη) > Κατεύθυνση Bιομηχανικού Σχεδιασμού ΤΕ
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 20 Jan 2022 08:08
Last Modified: 20 Jan 2022 08:08
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11497

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top