Μια σειρά κοσμημάτων εμπνευσμένη από το μηχανισμό των Αντικυθήρων

Μαρκάκη, Ευαγγελία Μ. (2018) Μια σειρά κοσμημάτων εμπνευσμένη από το μηχανισμό των Αντικυθήρων. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
BS42_2018.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (11MB)

Abstract

Στην Πτυχιακή Εργασία με τίτλο: “Μία σειρά κοσμημάτων εμπνευσμένη από το Μηχανισμό των Αντικυθήρων” , αναπτύσσεται αναλυτικά η έρευνα, ο σχεδιασμός και η κατασκευή μιας πρωτότυπης σειράς κοσμημάτων, όπου η πηγή έμπνευσης είναι βασισμένη πάνω στον αρχαιότερο γνωστό, πολύπλοκο μηχανισμό, πλανητικής λειτουργίας, που αποκαλείται και ως ο πρώτος γνωστός αναλογικός υπολογιστής. Σκοπός της εργασίας αυτής ήταν να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η πηγή έμπνευσης και να δημιουργηθεί μια σειρά κοσμημάτων η οποία θα φέρει και ένα ιστορικό υπόβαθρο πέρα από την χρηστικότητα της, του να κοσμεί, δίνοντας την δυνατότητα σε όποιον την επιλέξει, να έχει εκτός από την οικονομική, ιστορική και συλλεκτική αξία. Μέσα από αυτή την εργασία γίνεται μια αρκετά αναλυτική περιγραφή των συνθηκών και του τόπου ανεύρεσης του μηχανισμού, της ιστορικότητας του, όπως και της σημασίας του για τον ιστορία του Ελληνικού πολιτισμού, αλλά και της πολυπλοκότητας των λειτουργιών του, βασισμένη πάνω στις επιστημονικές μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα. Εφ’ όσων η εργασία έχει ως στόχο την κατασκευή κοσμημάτων, όπως μενταγιόν, σκουλαρίκια, ρολόι, δόθηκε μεγάλο βάρος στην καλαισθησία του αποτελέσματος - εκτός από την σαφή αναγωγή στον μηχανισμό - ώστε να πληροί τον σκοπό που δημιουργήθηκε, δηλαδή να κοσμεί και να είναι πόλος έλξης για πιθανούς αγοραστές με αποτέλεσμα να μπορεί να σταθεί επάξια στον εμπορικό τομέα. Τέλος μέσα από την εργασία αυτή δίδετε η δυνατότητα γνωριμίας με ένα εργαστήριο αργυροχρυσοχοΐας, τον εξοπλισμό του αλλά και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή των κοσμημάτων. Επίσης, γίνεται γνωστή η τέχνη της κοσμηματοποιίας, και ειδικότερα του χειροποίητου κοσμήματος, μιας τέχνης που απαριθμεί χιλιάδες έτη ζωής στην χώρα μας.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Κυράτσης Παναγιώτης, Μανάβης Αθανάσιος
Uncontrolled Keywords: Αργυροχρυσοχοΐα, Κατασκευή κοσμημάτων, Μηχανισμός των Αντικυθήρων
Subjects: Β > Βιομηχανικός σχεδιασμός
Κ > Κοσμήματα
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών & Βιομηχανικού Σχεδιασμού ΤΕ (Κοζάνη) > Κατεύθυνση Bιομηχανικού Σχεδιασμού ΤΕ
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 10 Dec 2021 09:54
Last Modified: 10 Dec 2021 09:54
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11482

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top