Ο αμπελώνας του νομού Φλώρινας, υφιστάμενη κατάσταση, προβλήματα και προοπτικές

Τσουκαλάς, Σωτήριος (2021) Ο αμπελώνας του νομού Φλώρινας, υφιστάμενη κατάσταση, προβλήματα και προοπτικές. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
fp2_2021.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (0B)

Abstract

Η έρευνα μας είχε ως στόχο τη μελέτη της υφιστάμενης κατάστασης του αμπελώνα του αλλά και την διερεύνηση των απόψεων των αμπελοκαλλιεργητών αναφορικά με τα προβλήματα καθώς και τις προοπτικές των αμπελώνων του νομού Φλώρινας. Στο πρώτο μέρος γίνεται βιβλιογραφική ανασκόπηση της υφιστάμενης κατάστασης, των εδαφοκλιματικών συνθηκών και των προοπτικών της αμπελοκαλλιέργεια του Ν. Φλώρινας. Στο δεύτερο μέρος παρουσιάζονται και καταγράφονται τα αποτελέσματα των ερωτηματολογίων που συμπλήρωσαν οι αμπελουργοί της Φλώρινας. H διεξαγωγή της έρευνας έλαβε χώρα τους μήνες Ιούλιο – Αύγουστο 2021 και το ερευνητικό δείγμα ανήλθε σε εκατό (100) αμπελοκαλλιεργητές. Για την διεξαγωγή της έρευνας χρησιμοποιήθηκε ένα ερωτηματολόγιο που αποτελούνταν από πέντε μέρη (δημογραφικά χαρακτηριστικά, σχεδιασμός αμπελώνα, αμπελουργικές τεχνικές, καλλιέργεια εδάφους, ασθένειες αμπελοκαλλιέργειας). Τα αποτελέσματα της παρούσας έρευνας δείχνουν ότι στον νομό Φλώρινας το ποσοστό των αμπελοκαλλιεργητών που έχουν ως κύριο επάγγελμα την αμπελοκαλλιέργεια είναι το ίδιο με το ποσοστό που χρησιμοποιεί την αμπελοκαλλιέργεια ως δευτερεύουσα πηγή εσόδων ή ως ενασχόληση στον ελεύθερο χρόνο για την παραγωγή και εκμετάλλευση των προϊόντων της αμπέλου. Οι αμπελοκαλλιεργητές τείνουν να συμβουλεύονται εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό (γεωπόνους) αναφορικά με τον σχεδιασμό του αμπελώνα, την επιλογή υποκειμένων καθώς και τρόπους διαχείρισης δυσκολιών και προβλημάτων που αντιμετωπίζουν στις καλλιέργειές τους όπως για παράδειγμα οι ασθένειες. Επιπλέον, παρατηρείται ότι οι αμπελοκαλλιεργητές θεωρούν πολύ σημαντική παράμετρο την εδαφολογική ανάλυση πριν ακόμα την εγκατάσταση του αμπελώνα, ενώ η επιμόρφωση στον τομέα της αμπελουργίας παρέχει τα σημαντικότερα εφόδια που απαιτούνται για την ορθολογική εκμετάλλευση της αμπελοκαλλιέργειας. Αναφορικά με τα σημαντικότερα προβλήματα που εντοπίστηκαν κατά την εξαγωγή των συμπερασμάτων, παρατηρούμε ότι αρκετοί από τους αμπελώνες γειτνιάζουν με άλλου είδους καλλιέργειες, με αποτέλεσμα την μετάδοση ασθενειών. Ένα ακόμα σημαντικό πρόβλημα αποτελεί ο πολυτεμαχισμός των στρεμμάτων με αποτέλεσμα την οικονομική επιβάρυνση λόγω μεταφοράς και σπατάλης εργατοωρών. Επιπρόσθετα το αυξημένο κόστος αγοράς σύγχρονων μηχανημάτων και η χαμηλή τιμή πώλησης των προϊόντων και το αυξημένο κόστος των λειτουργικών εξόδων, αποτελούν αρνητικούς παράγοντες. Τα αποτελέσματα της ερευνητικής διαδικασίας θα συμβάλλουν στη βελτίωση των παραγόντων εκείνων που συμβάλλουν σε μία επιτυχημένη καλλιέργεια καθώς και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν μέσα από αυτήν.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Μέλφου Αικατερίνη
Uncontrolled Keywords: Αμπελοκαλλιέργεια, Αμπελοκαλλιεργητές, Αμπελώνας, Έδαφος, ποικιλία, Γεωπόνος, Κλάδεμα, Λίπανση, Ασθένειες
Subjects: Α > Αμπελουργία
Α > Αμπελοκαλλιέργεια
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Φυτικής Παραγωγής (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 09 Dec 2021 11:40
Last Modified: 09 Dec 2021 11:40
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11477

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top