Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Αρβανιτίδου, Ιωάννα – Κυριακή and Καραστάθης, Αθανάσιος (2020) Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
LX102_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Η οικονομική κρίση που επηρέασε την χώρα μας την τελευταία δεκαετία , φαίνεται ότι οδηγείται προς το τέλος της, αφήνοντας όμως, συνέπειες κοινωνικό-οικονομικές. Στην παρούσα εργασία, θα ασχοληθούμε συγκεκριμένα με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η εργασία είναι χωρισμένη σε πέντε κεφάλαια, όπου στο πρώτο κεφάλαιο θα μιλήσουμε για την οικονομική κρίση. Συγκεκριμένα, θα αναφερθούμε στα διεθνή ΜμΕ, την οικονομική κρίση, τα συμπτώματα, τις επιπτώσεις και τις ευκαιρίες αυτής στην Ελλάδα, αλλά και για την καταναλωτική συμπεριφορά την περίοδο αυτή. Στο δεύτερο κεφάλαιο, θα δώσουμε τον ορισμό της μικρομεσαίας επιχείρησης και την παρουσία τέτοιων επιχειρήσεων στα πλαίσια της Ελλάδος. Θα αναφερθούμε επίσης, στις τομεακές και κλαδικές μεταβολές. Επιπλέον, θα μιλήσουμε για τη μεγέθυνση των ΜμΕ, το προφίλ των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων και τις Ελληνικές Start Up επιχειρήσεις. Το επιχειρηματικό περιβάλλον τόσο το γενικότερο όσο και των ΜμΕ θα αναλυθεί, καθώς θα γίνει μια αναφορά και στις κλαδικές εξελίξεις. Το τρίτο κεφάλαιο, είναι λιγότερο εκτενές σε σχέση με τα προηγούμενα και τα επόμενα δύο, πάραυτα είναι εξίσου σημαντικό. Σε αυτό το κεφάλαιο, θα μιλήσουμε για την εξωστρέφεια και την καινοτομία των ελληνικών ΜμΕ. Πιο συγκεκριμένα, για τις εξαγωγές, τις στρατηγικές και τα κίνητρα εξωστρέφειας , αλλά και για τους περιοριστικούς παράγοντες. Στη συνέχεια στο τέταρτο κεφάλαιο, θα αναλυθεί η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, θα αναλυθεί η εσωτερική και η εξωτερική χρηματοδότηση αυτής της κατηγορίας επιχειρήσεων. Η εξωτερική χρηματοδότηση, περιλαμβάνει άτυπους επενδυτές, τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, τη δημόσια διαπραγμάτευση, τις εξαγορές και τις συγχωνεύσεις. Θα γίνει επίσης αναφορά στο franchising και στις εμπορικές πιστώσεις. Θα εξηγηθούν όροι όπως οι θερμοκοιτίδες επιχειρήσεων, τα τεχνολογικά πάρκα, το crowd funding και το mezzanine finance. Στο πέμπτο και τελευταίο κεφάλαιο , θα μιλήσουμε για τα προγράμματα της Ε.Ε. χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θα γίνει αναφορά στα εθνικά προγράμματα και εργαλεία χρηματοδότησης ΜμΕ, στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων και στο ΕΣΠΑ 2014-2020, στο οποίο θα γίνει μια εκτενέστερη αναφορά. Επίσης, θα γίνει ανάλυση για τα ευρωπαϊκά προγράμματα και εργαλεία χρηματοδότησης ΜΜΕ και στα χρηματοδοτικά μέσα. Η στόχευση των πολιτικών της Ε.Ε. για τα ΜμΕ αλλά και οι δείκτες καινοτομίες ΟΟΣΑ, είναι επίσης μέρος του κεφαλαίου αυτού. Κλείνοντας το κεφάλαιο και την εργασία, θα παρατεθούν προτάσεις για τη βελτίωση της χρηματοδότησης των ελληνικών επιχειρήσεων μέσω κοινοτικών προγραμμάτων.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Καραφόλας Συμεών
Uncontrolled Keywords: Οικονομική κρίση, Μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), Εξωστρέφεια ΜμΕ, Προγράμματα χρηματοδότησης ΜμΕ
Subjects: Μ > Μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Ο > Οικονομική κρίση
Divisions: Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας > Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Κοζάνη)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 02 Nov 2021 10:43
Last Modified: 02 Nov 2021 10:43
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11445

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top