Εγκυμοσύνη σε γυναίκες με αισθητηριακή και σωματική αναπηρία

Κούρογλου, Βενετία (2015) Εγκυμοσύνη σε γυναίκες με αισθητηριακή και σωματική αναπηρία. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
MW53_2015.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (618kB)

Abstract

Η παρούσα εργασία ασχολείται με την εγκυμοσύνη σε άτομα αφενός με αισθητηριακές αναπηρίες και αφετέρου με σωματική (κινητική) αναπηρία. Αναφορικά με τις αισθητηριακές αναπηρίες, θα εστιάσω στην τύφλωση και την κώφωση. Αρχικά, διερευνάται η επιρροή που ασκεί η αναπηρία τόσο στη σεξουαλικότητα, όσο και στη γονιμότητα της γυναίκας καθώς επίσης και η συμβουλευτική πριν την εγκυμοσύνη. Επιπλέον, εξετάζεται η πιθανή φαρμακευτική αγωγή που μπορεί να λαμβάνει η γυναίκα λόγω της αναπηρίας της, όπως και το υποστηρικτικό περιβάλλον της. Ακόμη, μελετάται η πορεία της κύησης μετά την επίτευξη της εγκυμοσύνης και επιπροσθέτως, οι επιπλοκές που σχετίζονται με την αναπηρία της γυναίκας. Συν τοις άλλοις, εξετάζονται οι προσαρμογές των μαθημάτων ανώδυνου τοκετού στην αναπηρία της γυναίκας. Στη συνέχεια, μελετάται η επιρροή της αναπηρίας στο τοκετό. Τέλος, στην εργασία γίνεται λόγος στην επιστροφή της γυναίκας με το νεογνό στο σπίτι και την φροντίδα του νεογνού. Ένα άλλο στοιχείο που εξετάζεται σε όλη την έκταση της εργασίας είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες με αναπηρία σε όλη τη διάρκεια της κύησης του τοκετού και μετά, κατά την επιστροφή τους στο σπίτι. Συμπερασματικά, η παρούσα εργασία καταλήγει στο ότι παρά τις δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίζει μια ανάπηρη μητέρα, είναι εφικτό να ανταπεξέλθει σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης και στη μητρότητα.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Μανομενίδης Γεώργιος
Uncontrolled Keywords: Αισθητηριακή αναπηρία, Σωματική αναπηρία, Τύφλωση, Κώφωση Ανώδυνος τοκετός, Φυσιολογικός τοκετός, Καισαρική τομή, Θηλασμός
Subjects: Γ > Γυναικολογία
Μ > Μαιευτική
Divisions: Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας και Πρόνοιας > Τμήμα Μαιευτικής (Πτολεμαϊδα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 18 Oct 2021 12:39
Last Modified: 18 Oct 2021 12:39
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11432

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top