Υδρογονάνθρακες και οικονομική ανάπτυξη: μια βιβλιογραφική ανασκόπηση για την Ελλάδα

Τζήμος, Δημήτριος (2020) Υδρογονάνθρακες και οικονομική ανάπτυξη: μια βιβλιογραφική ανασκόπηση για την Ελλάδα. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
LX87_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Η εργασία που ακολουθεί δομείται σε πέντε κεφάλαια, με το μεγαλύτερο κομμάτι της να αφορά τη βιβλιογραφική ανασκόπηση των υδρογονανθράκων στην Ελλάδα και το μέλλον των υδρογονανθράκων στη χώρα μας, επιχειρώντας να κάνουμε μια εκ βαθέων έρευνα με στόχο την επισκόπηση των υφισταμένων ενεργειών που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, στο πρώτο, εναρκτήριο κεφάλαιο γίνεται μια διάκριση των υδρογονανθράκων στα είδη και μορφές με τις οποίες υφίσταται στη φύση ως πηγή ενέργειας και ακολουθεί η ταξινόμηση των ειδών σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και πετροχημικά, αναφέρονται οι κατηγορίες των αντιδράσεων που λαμβάνουν χώρα και επικεντρωνόμαστε στις εφαρμογές και τη χρήση των υδρογονανθράκων, που τους καθιστούν την πρωτεύουσα πηγή ενέργειας. Στο ίδιο κεφάλαιο αναφέρονται εν συντομία και οι νόμοι που αφορούν τις ερευνητικές προσπάθειες για την ανεύρεση και τη χρηστικότητα των υδρογονανθράκων. Στο δεύτερο, πιο ουσιαστικό κεφάλαιο γίνεται μια βιβλιογραφική ανασκόπηση των κυριότερων κοιτασμάτων που υπάρχουν στο ελληνικό έδαφος και μελετάται η θέση που κατέχουν στην οικονομική δραστηριότητα της χώρας μας, όσον αφορά την έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, χρησιμοποιώντας τη μελέτη περιπτώσεων ως ερευνητικό εργαλείο. Πιο ειδικά οι μελέτες περιπτώσεων αφορούν την παρουσία κοιτασμάτων υδρογονάνθρακα στη Μεσόγειο, τη λεκάνη Νέστου-Πρίνου, Το Δυτικό Πατραϊκό κόλπο, τη Θεσσαλονίκη, την υπεράκτιο Νότιο Κρήτη, τη Λέσβο, την Πτολεμαΐδα, τη Δυτική Μακεδονία εν γένει και το Δυτικό Κατάκολο. Το τρίτο κεφάλαιο επικεντρώνεται στην ενεργειακή ασφάλεια και εξετάζει τις επιπτώσεις της υπερεκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων και της εξάρτησης όλων των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων από τις ενεργειακές πηγές. Τέλος, το τέταρτο κεφάλαιο εξετάζει το μέλλον των υδρογονανθράκων στη χώρα μας και παράλληλα γίνονται προτάσεις για επίλυση του ενεργειακού προβλήματος, που βρίσκεται επί θύρας και παρουσιάζονται συμπεράσματα εκπονηθεισών μελετών που αφορούν την παράλληλη χρήση υδρογονανθράκων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η εργασία δίνει ένα έναυσμα και για μελλοντική έρευνα καθώς εφιστά την προσοχή στο επερχόμενο ενεργειακό αδιέξοδο που θα περιέλθει η ανθρωπότητα και αναζητά πιθανούς τρόπους παράλληλης χρήσης υδρογονανθράκων και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Σπινθηρόπουλος Κωνσταντίνος
Uncontrolled Keywords: Υδρογονάνθρακες, Μορφές και είδη υδρογονανθράκων, Οικονομική ανάπτυξη, Μελέτες περιπτώσεων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονάνθρακα
Subjects: Ο > Οικονομική ανάπτυξη - Ελλάδα
Divisions: Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας > Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Κοζάνη)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 13 Oct 2021 07:34
Last Modified: 13 Oct 2021 07:34
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11401

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top