Η θεωρία της ισοδυναμίας αγοραστικής δύναμης: μία θεωρητική προσέγγιση

Βαρυτιμιάδου, Παυλίνα (2020) Η θεωρία της ισοδυναμίας αγοραστικής δύναμης: μία θεωρητική προσέγγιση. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
LX64_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Η Ισοτιμία Αγοραστικής Δύναμης (ΙΑΔ) περιλαμβάνει την σχέση μεταξύ της συναλλαγματικής ισοτιμίας μιας χώρας και το επίπεδο μεταβολής του εθνικού επιπέδου τιμών σε σχέση με αυτό μιας ξένης χώρας. Το απόλυτο ΙΑΔ δηλώνει ότι η αγοραστική δύναμη μιας μονάδας του εγχώριου νομίσματος είναι ακριβώς η ίδια στην ξένη οικονομία, μόλις μετατραπεί σε ξένο νόμισμα με την απόλυτη συναλλαγματική ισοτιμία ΙΑΔ. Το σχετικό ΣΔΙΤ υποδηλώνει ότι οι αλλαγές στα εθνικά επίπεδα τιμών αντισταθμίζονται από ανάλογες αλλαγές στις ονομαστικές συναλλαγματικές ισοτιμίες μεταξύ των σχετικών νομισμάτων. Επομένως μπορούμε να αναφέρουμε πως η ΙΑΔ είναι μία θεωρία συναλλαγματικών ισοτιμιών, με ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι βασίζεται στο νόμο της μίας τιμής, βάση του οποίου μία μονάδα κάποιου νομίσματος θα πρέπει να αντιστοιχεί και να έχει την ίδια αγοραστική δύναμη σε αγαθά και υπηρεσίες, σε οποιαδήποτε χώρα. Έτσι η τιμή ενός αγαθού στην εγχώρια αγορά για μια συγκεκριμένη περίοδο πρέπει να ισούται με την τιμή του αγαθού σε μία ξένη χώρα για την ίδια περίοδο, επί την τρέχουσα συναλλαγματική ισοτιμία. Απουσία τυχών εμπορικών περιορισμών και κόστους των συναλλαγών, ο νόμος της μίας τιμής οφείλει να ισχύει. Σε αντίθετη περίπτωση εμφανίζονται κερδοσκοπικές ευκαιρίες (αρμπιτράζ). Ο νόμος της μοναδικής τιμής ισχύει μόνο για προϊόντα που μπορούν να εμπορευθούν σε παγκόσμιο επίπεδο. Στην παρούσα εργασία θα πραγματοποιηθεί μία ανάλυση για την Ισοτιμία της Αγοραστικής Δύναμης και των παραμέτρων της σε παγκόσμιο επίπεδο. Για τον σκοπό αυτό θα πραγματοποιηθεί μία βιβλιογραφική επισκόπηση γύρω από το θέμα καθώς και των βασικών στοιχειών της θεωρίας. Τέλος, θα παρατεθούν τα συμπεράσματα και οι παρατηρήσει που προέκυψαν από την ανάλυση αυτή.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Δριτσάκη Χάϊδω
Uncontrolled Keywords: Συναλλαγματική Ισοτιμία, Ισοτιμία Αγοραστικής Δύναμης (ΙΑΔ), (PPP ― Purchasing Power Parity), Αρμπιτράζ, Μονεταριστικά μοντέλα, Δείκτης Big Mac
Subjects: Ι > Ισοτιμία αγοραστικής δύναμης
Divisions: Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας > Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Κοζάνη)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 04 Oct 2021 10:22
Last Modified: 04 Oct 2021 10:22
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11354

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top