Τραπεζικές επενδύσεις με τη μορφή εξαγορών και συγχωνεύσεων: μελέτη περίπτωσης συγχώνευσης και εξαγοράς Ελληνικών Τραπεζών - Αξιολόγηση

Μουτσίδης, Ευάγγελος (2020) Τραπεζικές επενδύσεις με τη μορφή εξαγορών και συγχωνεύσεων: μελέτη περίπτωσης συγχώνευσης και εξαγοράς Ελληνικών Τραπεζών - Αξιολόγηση. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
LX63_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Η αξία των συγχωνεύσεων και εξαγορών παραμένει ένα επίκαιρο ζήτημα στο σύγχρονο επιχειρηματικό κόσμο. Το ερώτημα του αν οι δραστηριότητες αυτές είναι επωφελείς για την οικονομία ή απλώς προορίζονται να καταπνίξουν τον ανταγωνισμό είναι ανοικτό προς ανάλυση. Ωστόσο, είναι σημαντικό το γεγονός ότι όταν η διαδικασία αυτή τεθεί υπό το πρίσμα, πρέπει να εξεταστεί ο αντίκτυπος στους μετόχους, τους πιστωτές, τους υπαλλήλους, τη διοίκηση και τους πελάτες των συμμετεχουσών εταιρειών και των ανταγωνιστικών επιχειρήσεων. Είναι πιθανό ότι δεν θα επωφεληθούν όλες οι ομαδοποιημένες εταιρείες από συγχωνεύσεις και εξαγορές, αλλά ένα κοινώς αποδεκτό κριτήριο είναι ότι το αποτέλεσμα είναι κοινωνικά επιθυμητό εάν τα οφέλη υπερβούν το κόστος. Έχουν προταθεί διάφορα μέτρα για την ανάλυση της επιτυχίας των συγχωνεύσεων και εξαγορών. Ορισμένες συγχωνεύσεις και εξαγορές συμβαίνουν απλά επειδή οι διαχειριστές της εξαγοράζουσας εταιρείας ενδεχομένως να θέλουν να δουν τις εταιρείες τους να μεγαλώνουν, ώστε να αποκτήσουν τον έλεγχο της εταιρείας και να αποκτήσουν μονοπωλιακή ισχύ. Είναι δύσκολο να γίνει σαφές συμπέρασμα σχετικά με το εάν οι συγχωνεύσεις και οι εξαγορές οδηγούν στη δημιουργία πλούτου για τους μετόχους. Η εστίαση της λογιστικής έρευνας διερωτάται κατά πόσον υπήρξε βελτίωση στον αριθμό των λογιστικών στοιχείων που ακολουθούν τις συγχωνεύσεις και εξαγορές. Τα στοιχεία από προηγούμενες έρευνες έχουν αναμιχθεί με μελέτες που αποδεικνύουν ότι η συγκέντρωση και η απόκτηση έχουν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της κερδοφορίας, παρόλο που οι περισσότερες από τις μελέτες έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η συγχώνευση και η απόκτηση δεν βελτιώνουν την απόδοση.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Κυριαζόπουλος Γεώργιος
Uncontrolled Keywords: Τραπεζικό σύστημα, Αριθμοδείκτες, Εξαγορά, Συγχώνευση, Εταιρεία, Απόδοση, Κερδοφορία
Subjects: Χ > Χρηματοοικονομική ανάλυση
Ε > Εξαγορές
Σ > Συγχωνεύσεις
Σ > Συγχώνευση τραπεζών
Divisions: Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας > Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Κοζάνη)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 04 Oct 2021 09:15
Last Modified: 04 Oct 2021 09:15
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11353

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top