Αξιολόγηση ελληνικών ποικιλιών σκληρού σιταριού για αντοχή στην ξηρασία

Καραγιάννη, Μαρία (2021) Αξιολόγηση ελληνικών ποικιλιών σκληρού σιταριού για αντοχή στην ξηρασία. Masters thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
MCDP5_2021.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (16MB)

Abstract

Η ξηρασία είναι ο κυριότερος παράγοντας αβιοτικής καταπόνησης που περιορίζει την ανάπτυξη και την παραγωγικότητα των καλλιεργούμενων φυτών. Ο στόχος αυτής της μελέτης ήταν η αξιολόγηση της ανθεκτικότητας στην ξηρασία 7 ελληνικών ποικιλιών σκληρού σιταριού. Ο προσδιορισμός της ανθεκτικότητας πραγματοποιήθηκε in vivo σε ελεγχόμενες συνθήκες (φυτά σε γλάστρες) με τη μελέτη της συμπεριφοράς των φυτών υπό την επίδραση διαφορετικών επιπέδων καταπόνησης με τη χρήση πολυαιθυλενικής γλυκόλης (0%, 5%, 10% και 15% PEG), Η καταπόνηση εφαρμόστηκε σε ώριμα φυτά πριν και μετά την άνθηση. Χρησιμοποιήθηκαν δέκα επαναλήψεις για κάθε επέμβαση (7 ποικιλίες x 4 επεμβάσεις x 10 επαναλήψεις = 280 γλάστρες). Παράλληλα έγινε αξιολόγηση φαινοτυπικών καθώς και βιοχημικών παραμέτρων σε συνθήκες εργαστηρίου. Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των υπό μελέτη ποικιλιών λαμβάνονταν μακροσκοπικές μορφολογικές παρατηρήσεις όπως το μήκος στάχυος με άγανα, το μήκος στάχυος, το ύψος των φυτών, ο αριθμός των αδελφιών ανά φυτό καθώς και η συγκέντρωση προλίνης στα φυτά ως απόκριση στην επίδραση της ξηρασίας. Όσον αφορά την αντίδραση της κάθε ποικιλίας στις διαφορετικές συγκεντρώσεις πολυαιθυλενικής γλυκόλης αυτή ήταν διαφορετική. Η πίεση ξηρασίας που προκλήθηκε από τη χρήση των διαλυμάτων πολυαιθυλενικής γλυκόλης σε διάφορες συγκεντρώσεις επηρέασε αρνητικά το μήκος στάχυος των φυτών. Πιο συγκεκριμένα το μεγαλύτερο μήκος στάχυος (4,002 εκ.) εμφάνισαν τα φυτά του μάρτυρα, τα οποία δεν υποβλήθηκαν σε καμία επεξεργασία. Ακολουθούσαν με φθίνουσα σειρά τα φυτά που υπέστηκαν μεταχείριση με PEG, συγκέντρωση 5% (μήκος στάχυος 3,500 cm), 10% (μήκος στάχυος 2,786 cm) και 15% (μήκος στάχυος 2,538 cm). Το μεγαλύτερο μήκος στάχυος με άγανα δίνουν τα φυτά που δεν έχουν υποστεί επεξεργασία με PEG, ίσο με 12,058 cm και το μικρότερο μήκος παρατηρήθηκε στην συγκέντρωση 15% PEG, ίσο με 11,443. Η επίδραση της πολυαιθυλενικής γλυκόλης επηρέασε και το ύψος των φυτών με αποτέλεσμα τα φυτά που αρδεύονταν μόνο με νερό (μάρτυρες) και δεν υποβλήθηκαν σε καμία μεταχείριση με PEG να δώσουν το μέγιστο ύψος 61,238 cm. Η πίεση ξηρασίας που προκλήθηκε από τη χρήση των διαλυμάτων πολυαιθυλενικής γλυκόλης σε διάφορες συγκεντρώσεις επηρέασε αρνητικά το ύψος των φυτών. Πιο συγκεκριμένα τα φυτά είχαν μια προοδευτική μείωση στο ύψος και το μικρότερο ύψος εμφανίστηκε στα φυτά που υποβλήθηκαν σε μεταχείριση με 15% PEG ( 51,571 cm). Όσον αφορά τον αριθμό των φυτών που αδέλφωσαν και έδωσαν παραγωγικά αδέλφια ήταν πολύ μικρός και ως εκ τούτου αυτό το χαρακτηριστικό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να εξαχθούν συμπεράσματα για την αντίδραση των ποικιλιών στην προκληθείσα υδατική καταπόνηση με PEG. Και τέλος διαπιστώθηκε ότι η καταπόνηση της ξηρασίας οδήγησε σε αύξηση της συγκέντρωσης της προλίνης στα φυτά που υποβλήθηκαν σε επεξεργασία με PEG, σε σύγκριση με τα φυτά του μάρτυρα, με τη μέγιστη τιμή να εμφανίζουν τα φυτά που δέχτηκαν την επεξεργασία με 15% PEG (0,287). Επίσης οι επτά ποικιλίες έδειξαν μία αναλογική αύξηση στη συγκέντρωση της προλίνης με την αύξηση της συγκέντρωσης PEG στα διαλύματα άρδευσης, και έδωσαν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση όταν υποβλήθηκαν σε μεταχείριση με 15% PEG. Τη μεγαλύτερη συγκέντρωση προλίνης εμφάνισε η ποικιλία Σίφνος, η οποία ως εκ τούτου θεωρείται η πιο ανθεκτική στο στρες ξηρασίας

Item Type: Thesis (Masters)
Corporate Creators: Λαζαρίδου Θεανώ
Uncontrolled Keywords: Σκληρό σιτάρι, Υδατική καταπόνηση, Πολυαιθυλενική γλυκόλη, Προλίνη
Subjects: Σ > Σιτηρά
Divisions: Μεταπτυχιακές Διατριβές > ΠΜΣ Παραγωγή, πιστοποίηση και διακίνηση φυτικού πολλαπλασιαστικού υλικού
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 29 Sep 2021 10:22
Last Modified: 29 Sep 2021 10:22
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11336

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top