Μοντέλα χρεοκοπίας: εφαρμογή τους στον κλάδο των Συνεταιριστικών Τραπεζών

Χατζημπαλίδου, Δέσποινα (2020) Μοντέλα χρεοκοπίας: εφαρμογή τους στον κλάδο των Συνεταιριστικών Τραπεζών. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
LX56_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Ο κλάδος της τραπεζικής γενικότερα αποτελεί έναν από τους ανταγωνιστικότερους κλάδους της οικονομίας. Οι Ελληνικές συνεταιριστικές τράπεζες με ήδη δύο και πλέον δεκαετίες ζωής, αποτελεί έναν δυναμικό κλάδο που συμβάλει τα μέγιστα στην περιφερειακή οικονομία της χώρας. Δυστυχώς η οικονομική κρίση αλλά και το ανταγωνιστικό κλίμα οδήγησε αρκετές από αυτές τις τράπεζες στην αναστολή της λειτουργίας τους και στο κλείσιμο ή σε συγχωνεύσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τράπεζες όπως η συνεταιριστική της Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη και αυτή της Λαμίας. Κύριο πλεονέκτημα των ιδρυμάτων αυτών είναι η επαφή τους με τις τοπικές κοινωνίες και η καλύτερη και ενδελεχείς γνώση των τοπικών αναγκών και κατά επέκταση των τοπικών οικονομιών. Αυτό τις καθιστά ευέλικτες και στοχευόμενες σε δράσεις που απευθύνονται στην τοπική αγορά και τους τοπικούς κυρίως επενδυτές. Ωστόσο, το μέγεθος τους έναντι των συστημικών τραπεζών είναι και το βασικό τους μειονέκτημα που τις καθιστά ευάλωτες στις αναταράξεις της οικονομίας. Η τελευταία οικονομική κρίση οδήγησε αρκετές επιχειρήσεις στην πτώχευση και την χρεοκοπία με δραματικό αντίκτυπο στην Ελληνική οικονομία. Το γεγονός αυτό έφερε επιτακτικά στο προσκήνιο την πρόβλεψη της επιχειρηματικής αποτυχίας και τα μοντέλα χρεοκοπίας που μπορούν να την προβλέψουν. Οι συνεταιριστικές τράπεζες αποτελούν μία ανεξάρτητη τραπεζική μορφή στην χώρα και δεν σχετίζονται με κρατικές επιχορηγήσεις ή διοικητική εποπτεία. Κύριοι πελάτες τους και πηγή εσόδων και κεφαλαίων αποτελούν βέβαια οι εν λόγω περιορισμένες περιοχές. Στόχος παραμένει η διοχέτευση των τραπεζικών κεφαλαίων ξανά στην περιοχή με αντικειμενικό γνώμονα την τοπική οικονομική ανάπτυξη. Στην παρούσα εργασία θα πραγματοποιηθεί μία ανάλυση επτά συνεταιριστικών τραπεζών με την βοήθεια μοντέλων χρεοκοπίας και συγκεκριμένα με το μοντέλο του Altman Z-score.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Κυριαζόπουλος Γεώργιος
Uncontrolled Keywords: Τραπεζικό σύστημα, Πτωχευτικό δίκαιο, Μοντέλα πρόβλεψης πτώχευσης, Συνεταιριστικές τράπεζες, Μοντέλα χρεοκοπίας, Μοντέλο Altman, Z-score
Subjects: Χ > Χρεοκοπία
Κ > Κίνδυνος πτώχευσης
Μ > Μοντέλα πιστωτικού κινδύνου
Π > Πτώχευση - Δίκαιο και νομοθεσία
Τ > Τράπεζες και τραπεζική, Συνεταιριστικές - Ελλάδα
Divisions: Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας > Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Κοζάνη)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 22 Sep 2021 08:18
Last Modified: 22 Sep 2021 08:18
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11285

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top