Ποιοτικά χαρακτηριστικά και αντιοξειδωτικές ιδιότητες καφέ

Μανέ, Μαρία (2021) Ποιοτικά χαρακτηριστικά και αντιοξειδωτικές ιδιότητες καφέ. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
FG41_2021.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Ο καφές είναι ένα ρόφημα παγκοσμίως διαδεδομένο, που παράγεται από καβουρδισμένα ή αλεσμένα σπέρματα καφεόδεντρου. Πολύ γνωστή είναι η αναζωογονητική του δράση, η οποία οφείλεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στην καφεΐνη. Φημίζεται, επίσης, για τα ευεργετικά του οφέλη στην υγεία, εξαιτίας των αντιοξειδωτικών του δράσεων. Αποτελεί ένα σημαντικό ρόφημα, που όταν καταναλώνεται με σύνεση, συμβάλλει στην πρόληψη σοβαρών νοσημάτων. Στόχος αυτής της πτυχιακής εργασίας είναι η ενημέρωση και η χρήση πληροφοριών για το θέμα του καφέ, την ιστορία του, τα χαρακτηριστικά του, τις ποικιλίες του, τους τρόπους επεξεργασίας του, τα αντιοξειδωτικά του και γενικότερα την χημική του σύσταση. Στο πρώτο μέρος της εργασίας αναφέρονται η ιστορία του καφέ, από που ξεκίνησε, το πώς πήρε την ονομασία του και το ταξίδι του στο χρόνο. Έπειτα, αναφέρονται τα χαρακτηριστικά ενός καφεόδεντρου, οι ποικιλίες καφέ, η παγκόσμια παραγωγή και κατανάλωση καφέ και πού έγιναν τα πρώτα καφεποτεία. Ακολουθεί το δεύτερο μέρος, όπου περνάμε σε περισσότερες λεπτομέρειες. Αρχικά, την μετάβαση του καφέ από το δέντρο στη βιομηχανία, τα στάδια παραγωγής του. Ξεκινάμε από τη συγκομιδή η οποία έχει δύο τρόπους, τη συλλογή με το χέρι και το τίναγμα. Στη συνέχεια, απομακρύνουμε τους κόκκους από τους καρπούς και γίνεται η επεξεργασία τους είτε με υγρό καθαρισμό είτε με ξηρό καθαρισμό. Ακολουθούν το καβούρδισμα, η δοκιμή και η ανάλυση του. Μετά περνάμε στην αναφορά των χωρών-παραγωγούς του καφέ, στα είδη του, στη συσχέτισή του με το οικοσύστημα, στη χημική του σύσταση. Αναφέρουμε τη διαφορά μεταξύ βιολογικού και συμβατικού καφέ, τις συνέπειες που έχει στην υγεία μας, τη δράση του και τους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του. Στο τρίτο και τελευταίο μέρος, αναλύονται τα αντιοξειδωτικά του καφέ. Γίνεται ταξινόμηση των αντιοξειδωτικών ενώσεων σε υποκατηγορίες, αναφέρονται πληροφορίες για τα πρωτοταγη και δευτεροταγη αντιοξειδωτικά, για τα φυσικά και τα συνθετικά, καθώς και για τις αντιοξειδωτικές ενώσεις και ιδιότητες. Εν τέλει, αναφέρονται κάποιες μέθοδοι προσδιορισμού των αντιοξειδωτικών, όπως, η μέθοδος DPPH, ABTS, η μέθοδος Folin-Ciocalteu και η μέθοδος FRAP.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Κασαπίδου Ελένη
Uncontrolled Keywords: Καφεόδενδρο, Καφές, Αντιοξειδωτικές ιδιότητες,
Subjects: Κ > Καφές
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 09 Sep 2021 09:03
Last Modified: 09 Sep 2021 09:03
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11245

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top