Επιλογή σε χαμηλή πυκνότητα υψηλοαποδοτικών διαλογών δεύτερης γενιάς καθιστού φασολιού (Phaseolus vulgaris L.)

Γουστέρης, Χρυσοβαλάντης and Μιχαηλίδης, Γεώργιος (2021) Επιλογή σε χαμηλή πυκνότητα υψηλοαποδοτικών διαλογών δεύτερης γενιάς καθιστού φασολιού (Phaseolus vulgaris L.). BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
FG36_2021.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Ο σκοπός της επιστημονικής μας εργασίας ήταν η επιλογή υψηλοαποδοτικών διαλογών δεύτερης γενεάς καθιστού φασολιού Phaseolus vulgaris L. σε κυψελωτή διάταξη R-21 με αρχικό υλικό 18 υψηλοαποδοτικές διαλογές πρώτης γενιάς, έξι από κάθε αρχικό γενότυπο με την αντίστοιχη κωδικοποίηση (IR1-IR6, PIR1-PIR6 και GNTY1-GNTY6) και των τριών αρχικών γενοτύπων ξηρού φασολιού (Phaseolus vulgaris L.) καθορισμένης ανάπτυξης. Οι τρεις αρχικοί γενότυποι ήταν δύο ελληνικές ποικιλίες Ηρώ (IR) και Πυργετός (PIR) και μία ξένη ποικιλία τύπου ‘’Northern type’’ (GNTY). Το πείραμα πραγματοποιήθηκε στον πειραματικό αγρό του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Τμήμα Γεωπονίας στη Φλώρινα (Πρώην Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας) την καλλιεργητική περίοδο 2018. Κατά την διάρκεια του πειραματισμού και σε επιλεγμένα φυτά από κάθε γενότυπο έγιναν φυσιολογικές μετρήσεις όπως συγκέντρωση ολικής χλωροφύλλης SPAD σε διαφορετικά στάδια ανάπτυξης, μέτρηση ρυθμού φωτοσύνθεσης, στοματικής αγωγιμότητας και ρυθμού διαπνοής. Μετρήθηκαν οι αποδόσεις των ατομικών φυτών δεύτερης γενιάς και έγινε η αξιολόγηση τους με βάση την φυσιολογική τους συμπεριφορά αλλά και τις αποδόσεις των ατομικών φυτών σε σχέση με τους αρχικούς γενοτύπους. Από τα αποτελέσματα απόδοσης των ατομικών φυτών είδαμε ότι οι έξι διαλογές πρώτης γενιάς της ποικιλίας GNTY είχαν λίγο μικρότερες αποδόσεις σε σχέση με τον αρχικό γενότυπο ενώ οι διαφορές ήταν στατιστικώς σημαντικές μόνο για τον γενότυπο GNTY1. Παρομοίως δεν υπήρχαν σημαντικές διαφορές στα φυσιολογικά γνωρίσματα που αξιολογήθηκαν μεταξύ των διαλογών και του αρχικού πληθυσμού GNTY. Οι επιλογές πρώτης γενιάς των αρχικών ποικιλιών Ηρώ και Πυργετός είχαν υψηλότερες αποδόσεις ανά ατομικό φυτό σε σχέση με τους αρχικούς πληθυσμούς με πολλούς από αυτούς να διαφέρουν στατιστικώς σημαντικά. Παρόμοια συμπεριφορά εμφάνισαν αρκετές διαλογές και στα φυσιολογικά χαρακτηριστικά που μετρήθηκαν κατά την περίοδο γεμίσματος των σπόρων με σημαντικές διαφορές μεταξύ των διαλογών πρώτης γενιάς και των αρχικών πληθυσμών και ιδιαίτερα στην ποικιλία Ηρώ. Τα αποτελέσματα του πειραματισμού που εμφανίζονται στην πτυχιακή μας αξιολογήθηκαν σε συνδυασμό και με τα αποτελέσματα αξιολόγησης των ίδιων γενοτύπων σε συνθήκες μειωμένων εισροών (αντικείμενο άλλης πτυχιακής) έτσι ώστε να ακολουθήσει η επιλογή υψηλοαποδοτικών ατομικών φυτών δεύτερης γενιάς με καλή συμπεριφορά σε κανονικές αλλά και σε μειωμένες εισροές.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Παπαθανασίου Φωκίων
Uncontrolled Keywords: Καθιστό φασόλι, Phaseolus vulgaris L, Κυψελωτή διάταξη, διαλογές πρώτης γενιάς, φωτοσυνθετικός ρυθμός, συγκέντρωση χλωροφύλλης.
Subjects: Φ > Φασόλια
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 07 Sep 2021 11:46
Last Modified: 07 Sep 2021 11:46
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11236

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top