Μελικίδης, Γρηγόριος (2021) Καλλιέργεια της ελιάς στην Ελλάδα : προβλήματα λόγω βιοτικών και αβιοτικών παραγόντων. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Text
FG35_2021.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (2MB) |
Abstract
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία γίνεται επισήμανση της ιστορίας και της υπάρχων παρουσίας της ελιάς παγκοσμίως. Επικεντρώνεται κυρίως στην καλλιέργεια του δέντρου της ελιάς στην Ελλάδα. Η χώρα μας από αρχαίων χρόνων αποτελεί κατά κύριο λόγο ελαιοπαραγωγική εφόσον ένα τεράστιο ποσοστό αγροτικής παραγωγής αφορά την καλλιέργεια της επιτραπέζιας ελιάς και του ελαιόλαδου. Ανάμεσα σε άλλες χώρες κατέχει μία από τις υψηλότερες θέσεις στην παραγωγή αλλά και στην ποιότητα του παραγόμενου ελαιόλαδου. Ο λόγος που είναι τόσο ευνοημένη η Ελλάδα σχετίζεται με το Μεσογειακό κλίμα που έχει το οποίο καλύπτει τις απαραίτητες προϋποθέσεις που απαιτούνται για την καλλιέργεια των ελαιόδεντρων. Η ελιά παράγει προϊόντα μέσω αυτής με υπέρτατη σημασία για τον άνθρωπο. Πλέον έπειτα από χρόνια ερευνών, μέσω του ελαιόλαδου δημιουργούνται όλων των ειδών σκευάσματα καλύπτοντας όσο το δυνατόν περισσότερες ανάγκες των καταναλωτών. Στην Ελλάδα υπάρχουν πολλές διαφορετικές ποικιλίες ελιών που καλλιεργούνται σε διαφορετικές περιοχές της χώρας λόγω κλίματος. Το κλίμα μιας χώρας παίζει το σημαντικότερο ρόλο στην ανάπτυξη του δέντρου και κατά συνέπεια στην ποιότητα και τη ποσότητα παραγωγής. Αυτό μας δημιουργεί προβληματισμό επειδή χρόνο με το χρόνο διακρίνεται σταδιακή χειροτέρευση του κλίματος σε όλο τον κόσμο κάτι που δεν θα μπορούσε να αφήσει ανεπηρέαστο το δέντρο της ελιάς. Παρόλο της επιρροής που μπορεί να ασκήσει το κλίμα συνδετικός και αναπόσπαστος κρίκος είναι οι καλλιεργητικές φροντίδες του δέντρου. Είναι σημαντικό να πραγματοποιούνται σωστά και την κατάλληλη περίοδο οι δραστηριότητες του κλαδέματος, της άρδευσης, της συγκομιδής και των λιπασμάτων που χρησιμοποιούνται. Ένας τομέας που αφορά την μεγαλύτερη ανάπτυξη της βιολογικής καλλιέργειας που θα επιφέρει θετικά αποτελέσματα και στους παραγωγούς και στους καταναλωτές. Κύριος σκοπός της εργασίας είναι να επισημάνει τα άπειρα πλεονεκτήματα που προσφέρει αυτό το φυτό στον άνθρωπο, την οικονομική σημασία για τις χώρες παραγωγής και κυρίως τα οφέλη που παρέχει στην υγεία του πλανήτη και του κόσμου ώστε να καταλάβουμε πόσο ζημιωμένοι θα είμαστε αν μειώνεται όλο ένα και περισσότερο.
Item Type: | Thesis (BSc) |
---|---|
Corporate Creators: | Παπαθανασίου Φωκίων |
Uncontrolled Keywords: | Ελιά, Καλλιέργεια, Αβιοτικοί παράγοντες, Βιοτικοί παράγοντες |
Subjects: | Ε > Ελιά Ε > Ελιά - Βιολογική καλλιέργεια |
Divisions: | Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα) |
Depositing User: | Προσωπικό Βιβλιοθήκης |
Date Deposited: | 07 Sep 2021 11:35 |
Last Modified: | 07 Sep 2021 11:35 |
URI: | http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11234 |
Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)
View Item |