Βελτιστοποίηση προσαρμοστικής μετάδοσης video πάνω από ασύρματα δίκτυα

Καπετανάκης, Κωνσταντίνος-Ραφαήλ (2021) Βελτιστοποίηση προσαρμοστικής μετάδοσης video πάνω από ασύρματα δίκτυα. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
EI12_2021.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Η ασύρματη δικτύωση λαμβάνει όλο και περισσότερο θέση στην καθημερινή διασύνδεση των νέων φορητών συσκευών, που τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνισή τους και πλέον αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινής μας ζωής (έξυπνα κινητά τηλεφώνων, tables, wearables, κτλ). Η ζωντανή μετάδοση βίντεο (Live Streaming) και μάλιστα υψηλής ποιότητας (High Definition) ή/και μεγαλύτερης είναι αρκετά συνηθισμένη καθώς πλέον τα ολοένα εξελισσόμενα ασύρματα δίκτυα μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υψηλές απαιτήσεις των βίντεο που μεταδίδονται και να επιτύχουν τη μέγιστη δυνατή ποιότητα των υπηρεσιών, γνωστό με τον όρο: «Quality of Services (QoS)». Όπως προαναφέρθηκε, η ποιότητα των υπηρεσιών (QoS), διαδραματίζει σημαντικό ρόλο την ζωντανή ή στην on demand μετάδοση του βίντεο στις κινητές συσκευές. Η εξέλιξη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, μας έφερε στο σχετικά πρόσφατο LTE (Long Term Evolution), το κοινώς γνωστό 4ης γενιάς ασύρματο δίκτυο, το οποίο εστιάζει στην ορθή διαχείριση της κινητικότητας στο δίκτυο (Video traffic) παρέχοντας στο χρήστη υψηλής ποιότητας υπηρεσίες βίντεο. Καθώς γίνεται λόγος για κινητά δίκτυα, πρέπει να έχουμε κατά νου ότι το QoS εξαρτάται άμεσα από τη θέση και την τοποθεσία που βρίσκεται τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ο κάθε χρήστης. Η έρευνα της παρούσας πτυχιακής, κινείται γύρω από τα ασύρματα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 4G LTE και την μετάδοση υψηλής ποιότητας υπηρεσίας βίντεο πάνω σε αυτά. Επιπρόσθετα, θα εξεταστεί ο αλγόριθμος DASH (Dynamic Adaptive Streaming over HTTP), ο κύριος αλγόριθμος που καθορίζει το QoS σε ένα Video Streaming σε κινητό δίκτυο, με τη βοήθεια του προσομοιωτή ns3. Τέλος, θα γίνει αναφορά στο DASH και το πως επηρεάζεται ανάλογα με τον αριθμό χρηστών και με την κίνηση (traffic).

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Βέργαδος Δημήτριος
Uncontrolled Keywords: Live Streaming, Quality of Services (QoS), on demand, LTE (Long Term Evolution), Video traffic, DASH (Dynamic Adaptive Streaming over HTTP), Video Streaming.
Subjects: Α > Ασύρματη επικοινωνία, Συστήματα της
Κ > Κινητά συστήματα επικοινωνίας
Κ > Κινητή τηλεφωνία
Ψ > Ψηφιακό βίντεο
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής ΤΕ (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 30 Aug 2021 11:09
Last Modified: 30 Aug 2021 11:09
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11191

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top