Το έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από επικοινωνιακή άποψη.

Βασιλική, Περτσινίδου (2005) Το έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση από επικοινωνιακή άποψη. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
PR61_2005.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (482kB)

Abstract

Το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει τα καθημερινά του προβλήματα, που προέρχονται κυρίως από τη δυσκολία λήψης απόφασης μέσα σε μια οικογένεια τόσο πολυάριθμη και τόσο ποικίλη όσο η Κοινότητα των 25. Σ’ αυτά τα προβλήματα θα προσπαθήσει να εστιάσει αυτή η πτυχιακή εργασία, ώστε να εντοπίσει, να καταλάβει τις γενεσιουργούς αιτίες τους, να καταγράψει τις τρέχουσες εξελίξεις τους και τις επικοινωνιακές ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για αναστροφή αυτών των εξελίξεων. Ακούγεται συχνά ότι το σύστημα της λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι απομακρυσμένο από τους απλούς πολίτες, οι οποίοι δεν μπορούν να κατανοήσουν την πολυπλοκότητα και τα δύσκολα νομικά κείμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γι’ αυτό η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να καλύψει αυτό το «δημοκρατικό έλλειμμα» χάρη στην απλούστευση της νομοθεσίας της και στη βελτίωση της πληροφόρησης του κοινού, καθώς επίσης και χάρη στην ενίσχυση της συμμετοχής των οργανώσεων των πολιτών στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής πολιτικής. Οι πολίτες εκπροσωπούνται ήδη στη διαδικασία της λήψης των αποφάσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ωστόσο, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Comission, κ. Ρομάνο Πρόντι, στο λόγο του στο Ευρωκοινοβούλιο το Δεκέμβριο του 2003, το πρόβλημα έγκειται στο θεσμικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πρέπει να γίνει πιο συνεπές και πιο διαρθρωμένο. Είναι κοινή παραδοχή το να έρθουν οι πολίτες πιο κοντά στην ευρωπαϊκή οικοδόμηση.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Δεληγιάννης Αθανάσιος
Uncontrolled Keywords: Ευρωπαϊκή Ένωση, Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, Έλλειμμα δημοκρατίας, Ευρωπαϊκή επικοινωνιακή πολιτική, Ευρωσύνταγμα, Συναπόφαση, Πληροφόρηση και επικοινωνία.
Subjects: Δ > Δημοκρατία
Ε > Ευρωπαϊκή Ένωση - Πολιτική και διακυβέρνηση
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 04 Aug 2021 09:05
Last Modified: 04 Aug 2021 09:05
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11155

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top