Διερεύνηση ποιοτικών χαρακτηριστικών αναφορικά με την μετασυλλεκτική τους συμπεριφορά σε ακτινίδια Hyward & Gold Kiwi του Νομού Πιερίας

Μιχαλήτσιου, Ελευθερία (2021) Διερεύνηση ποιοτικών χαρακτηριστικών αναφορικά με την μετασυλλεκτική τους συμπεριφορά σε ακτινίδια Hyward & Gold Kiwi του Νομού Πιερίας. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
FG22_2021.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Στην παρούσα πτυχιακή εργασία παρουσιάζονται στοιχεία που έχουν να κάνουν με την σύγκριση δύο διαφορετικών ποικιλιών ακτινιδιάς, A. deliciosa var. Hayward, ακτινίδιο με πράσινη σάρκα και A. chinensis var. C497/76, ακτινίδιο με κίτρινη σάρκα. Η κίτρινη ποικιλία αναγράφεται με κωδική ονομασία, καθώς δεν έχει διατεθεί trademark TM στην αγορά. Σκοπός της σύγκρισης, είναι η εξαγωγή αποτελεσμάτων σχετικά με την συντήρησημότητα και την διάρκεια ζωής των φρούτων. Η ποικιλία C497/76 είναι η πρώτη φορά που καλλιεργείται συστηματικά στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή της Πιερίας. Αρχικά, στο πρώτο μέρος αναφέρονται γενικές πληροφορίες για το φυτό της ακτινιδιάς. Οι εδαφοκλιματικές απαιτήσεις καθώς και οι ανάγκες άρδευσης, θρέψης-λίπανσης αφορούν το πρώτο κεφάλαιο. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται τα κριτήρια συγκομιδής και των δύο ποικιλιών. Ακολουθεί, περιγραφή της μετασυλλεκτικής μεταχείρισης, και της συντήρησης και αποθήκευσης. Το δεύτερο μέρος της εργασίας, έχει να κάνει με την μεθοδολογία και την ερευνητική προσέγγιση. Η ερευνητική μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε είναι η ποσοτική έρευνα με βάση το πείραμα. Η δειγματοληψία έγινε κατά τη διάρκεια 3 μηνών αποθήκευσης όπου από διαδοχικές μετρήσεις προέκυψαν αριθμητικά δεδομένα σχετικά με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά: ποσοστό της ξηράς ουσίας, τιμές σακχάρων και τέλος, αντίσταση σάρκας στην πίεση. Τα δείγματα λήφθηκαν τυχαία. Για την επεξεργασία των δεδομένων χρησιμοποιήθηκε η σύγκριση δύο ζευγών, με κατανομή δύο όψεων, καθώς υπήρχαν δύο σύνολα με ένα κοινό χαρακτηριστικό. Παρατηρήθηκε λοιπόν, ότι με σημαντική διαφορά, η ποικιλία Hayward έχει μεγαλύτερη συνεκτικότητα κατά τις πρώτες 3 εβδομάδες μετά την συγκομιδή. Αντίθετα, κατά την τέταρτη εβδομάδα μειώνεται δραστικά η συνεκτικότητα της, γεγονός που την καθιστά επισφαλή όσο αναφορά την διάθεση του προϊόντος σε πολύ μεγάλες αποστάσεις συγκριτικά με την κίτρινη ποικιλία C497/76.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Ιακωβίδης Μιχαήλ
Uncontrolled Keywords: Ακτινίδιο, Πράσινη-κίτρινη σάρκα, Hayward, Gold Kiwi, Πιερία, Συνεκτικότητα, Σάκχαρα, Μετασυλλεκτική αντοχή.
Subjects: Α > Ακτινίδιο
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 04 Aug 2021 09:03
Last Modified: 04 Aug 2021 09:03
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11154

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top