Χαλεποπούλου, Αγνή (2007) Επίδραση των ιχνοστοιχείων και των μετάλλων στη διατροφή του ανθρώπου. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Text
fp35_2007.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (255kB) |
Abstract
Κατά την διάρκεια τού 20ου αιώνα διατροφικές έρευνες έχουν φέρει στο φως συναρπαστικά στοιχεία σχετικά με τα βασικά συστατικά της διατροφής του ανθρώπου: λίπη, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες και βιταμίνες. Πρόσφατα έχει αναγνωρισθεί και ο σημαντικός ρόλος που παίζουν οι φυτικές ίνες στην διατροφή και την υγεία του ανθρώπου. Ο επιστημονικός κόσμος, όμως, δεν παρέμεινε μόνο σ ’αυτά αλλά προχώρησε περισσότερο και ανακάλυψε συστατικά λιγότερο εμφανή αλλά εξίσου σημαντικά για τον άνθρωπο όπως είναι τα ιχνοστοιχεία. Τα ιχνοστοιχεία είναι ουσίες που περιέχονται μεν στα τρόφιμα σε πολύ μικρές ποσότητες, είναι δε απαραίτητα για την ζωή και την υγεία του ανθρώπου. Συλλέγοντας όσες περισσότερες πληροφορίες γίνεται σχετικά με τα ιχνοστοιχεία κατανοούμαι γιατί ορισμένες τροφές είναι πιο υγιεινές για τον ανθρώπινο οργανισμό από άλλες. Σαν αποτέλεσμα υπάρχει δυνατότητα αλλαγής στις διατροφικές συνήθειες ώστε να αποκτηθεί καλύτερη υγεία. Τα πιο σημαντικά και αναγκαία ιχνοστοιχεία είναι: ο σίδηρος (Fe), το ασβέστιο (Ca), το νάτριο (Να), το κάλιο (Κ), ο ψευδάργυρος (Zn), το μαγνήσιο (Mg), το χρώμιο (Cr), χαλκός (Cu), ο φώσφορος (P).
Item Type: | Thesis (BSc) |
---|---|
Corporate Creators: | Νακοπούλου Ζαχαρούλα |
Uncontrolled Keywords: | Ανόργανα συστατικά, Ισορροπημένο διαιτολόγιο, Συμπληρώματα διατροφής |
Subjects: | Δ > Διατροφή |
Divisions: | Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Φυτικής Παραγωγής (Φλώρινα) |
Depositing User: | Προσωπικό Καταθετηρίου |
Date Deposited: | 24 Mar 2015 15:34 |
Last Modified: | 26 Nov 2015 09:29 |
URI: | http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/1111 |
Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)
View Item |