Ο ρόλος της θρησκευτικής ταυτότητας στην διαμόρφωση των σύγχρονων ευρωπαϊκών κρατών

Κάντα, Κωνσταντίνα and Μπαραχάνου, Σουλτάνα (2004) Ο ρόλος της θρησκευτικής ταυτότητας στην διαμόρφωση των σύγχρονων ευρωπαϊκών κρατών. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
PR15_2004.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (469kB)

Abstract

Το βασικό ερώτημα της εργασίας μας, είναι το πώς ο Προτεσταντισμός επηρέασε τις μοναρχίες; Πως δηλαδή χρησιμοποίησαν οι πολιτικοί άρχοντες την θεωρία του Προτεσταντισμού για να επιβάλλουν την κυριαρχία τους επάνω στο λαό. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στον ιδρυτή της θρησκευτικής μεταρρύθμισης Μαρτίνο Λούθηρο, επίσης γίνεται αναφορά στη ζωή του, στην διδασκαλία του, στην μεταρρύθμιση την οποία έκανε, στην διάδοση του Λουθηρανισμού και στην θρησκευτική επανάσταση. Στο δεύτερο κεφάλαιο μιλάμε για τον ρόλο της προτεσταντικής μεταρρύθμισης στην διαμόρφωση των απόλυτων μοναρχιών. Γιατί η προτεσταντική επανάσταση άρχισε στην Γερμανία; Επίσης αναφέρουμε την θρησκευτική μεταρρύθμιση του 16ου και 17ου αιώνα στην Αγγλία και στη Γαλλία. Περνώντας στο τρίτο κεφάλαιο μιλάμε για τον Μάρξ Βέμπερ, και τον προτεσταντισμό, τον ρόλο και την ταυτότητα της εκκλησίας και την αίρεση στη δύση. Αναφέρουμε τις διάφορες μορφές του προτεσταντισμού που παίρνουν στις διάφορες μοναρχίες. Το τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο είναι ο επίλογος της εργασίας μας, και τα συμπεράσματα τα οποία βγήκαν από την έρευνα αυτή. Το σύνολο των δοξασιών που αναφέρονται στην πίστη προς τα θεία, άσχετα με το δόγμα ή το σύστημα. Οι θρησκείες γεννιούνται, αναπτύσσονται, εκλεπτύνονται ή και εξαφανίζονται, όπως ακριβώς οι πολιτισμοί και παράλληλα με αυτούς, επειδή δεν μπορούν να αποδεσμευτούν από το ιστορικό και το γεωγραφικό περιβάλλον. Γύρω από την γέννηση της θρησκείας δεν συμφωνούν εκείνοι, που φιλοσοφούν για αυτήν. Και ενώ άλλοι την θεωρούν κάτι το φυσικό που ακμάζει από το θρησκευτικό ένστικτο του ανθρώπου, που υπερβαίνει την νόηση και το λόγο, άλλοι ότι προέρχεται από το συναίσθημα και άλλοι ότι είναι γέννημα του φόβου και της έκστασης του πρωτόγονου ανθρώπου μπροστά στις δυνάμεις της φύσης, των οποίων δεν μπορούσαν να συλλάβουν την πηγή και την συνάρτηση. Σήμερα θεωρείται ότι η σύγχρονη επιστήμη βρίσκεται σε κάποια διάσταση με την θρησκεία, εξαιτίας της παροχής καινούριων ερμηνειών σε εκείνα τα φαινόμενα τα οποία η θρησκεία διατηρούσε κάτω από την εποπτεία της, επειδή δεν είχε αναπτυχθεί η επιστήμη. Με το πέρασμα του χρόνου διαμορφώθηκαν οι λεγόμενες «θετικές» θρησκείες. Από αυτές οι σπουδαιότερες είναι: 1) Ο Χριστιανισμός, 2) ο Βραχμανισμός, 3) ο Ιουδαϊσμός, 4) ο Βουδισμός και 5) ο Ισλαμισμός. Κατατάχθηκε στη σειρά πρώτος ο Χριστιανισμός, αν και χρονικά ακολουθεί το Βραχμανισμό, Ιουδαϊσμό και Βουδισμό, ως η τελειότερη και πιο ανθρώπινη θρησκεία, όπως υποστηρίζει η συγκριτική θρησκειολογία. Ανεξάρτητα από τις μεγάλες διαφορές που έχουν αυτές μεταξύ τους, με την εφαρμογή της συγκριτικής μεθόδου, γίνεται φανερό πως, όσον αφορά το εσωτερικό πνεύμα, όλες αυτές οι θρησκείες έχουν μία ουσία και διδασκαλία με βασικό σκοπό τη λύτρωση από τα δεσμά του χρόνου και του θανάτου. Στις πέντε αυτές θρησκείες και τις πολυάριθμες αιρέσεις τους και ετεροδοξίες, ανήκει σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Κουλούρας Γεώργιος
Uncontrolled Keywords: Προτεσταντισμός, Λούθηρος Μαρτίνος, Θρησκείες, Ευρωπαϊκά κράτη, Θρησκευτική μεταρρύθμιση, Μάρξ Βέμπερ, Θρησκευτικά δόγματα, Ευρώπη.
Subjects: Θ > Θρησκεία
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Δημοσίων Σχέσεων (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 14 Jul 2021 09:54
Last Modified: 14 Jul 2021 09:54
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11035

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top