Κανδύλη, Ιωάννα (2021) Κεφίρ. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Text
FG15_2021.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (1MB) |
Abstract
Όσα χρόνια και αν περάσουν κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει την αξία του γάλακτος στη διατροφή του ανθρώπου. Σύμφωνα με αρκετές έρευνες έχει αποδειχθεί ότι το γάλα είναι ένα από τα σπουδαιότερα προϊόντα που καταναλώνεται από όλα τα θηλαστικά από τα πρώτα κιόλας βήματα της ζωής τους, καθώς αποτελεί την πρώτη τροφή μετά τη γέννησή τους. Αν και με τον όρο γάλα η σκέψη μας στρέφεται προς το αγελαδινό, υπάρχουν διάφοροι τύποι. Οι σημαντικότεροι από αυτούς είναι το πρόβειο, το κατσικίσιο, το βουβαλίσιο, το γάλα γαϊδούρας, αλλά και της καμήλας. Καθένα από τα παραπάνω έχει ξεχωριστή γεύση και αρκετά θρεπτικά συστατικά. Ο άνθρωπος έχει καταφέρει να το αξιοποιεί σε διάφορες μορφές, ανάλογα με την αρεσκεία του, αλλά και τις διατροφικές του ανάγκες. Ορισμένα από αυτά τα προϊόντα είναι το γιαούρτι, το κεφίρ, το βούτυρο κ.α. Η παρακάτω εργασία έχει επικεντρωθεί στην ανάλυση του κεφίρ, όπου αναφέρονται αναλυτικά ορισμένα προσωπικά πειράματα σχετικά με τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά διαφόρων τύπων κεφίρ (όπως προσδιορισμός pH, οξύτητας, στερεού υπολείμματος, τέφρας, πρωτεϊνών, καζεϊνών και λίπους) σε σύγκριση με εκείνα έμπειρων επιστημών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κεφίρ είναι ένα ιδιαίτερο προϊόν με πλούσια θρεπτικά συστατικά, ωστόσο απαιτείται περαιτέρω επιστημονική έρευνα για τις ιδιότητες και τα οφέλη του.
Item Type: | Thesis (BSc) |
---|---|
Corporate Creators: | Τσιότσιας Αρσένιος |
Uncontrolled Keywords: | Κεφίρ, Γάλα, Γαλακτοκομικά προϊόντα, Προϊόντα ζύμωσης, Θεραπευτικές ιδιότητες |
Subjects: | Γ > Γαλακτοκομικά προϊόντα - Βιομηχανία και εμπόριο |
Divisions: | Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα) |
Depositing User: | Προσωπικό Βιβλιοθήκης |
Date Deposited: | 12 Jul 2021 10:47 |
Last Modified: | 12 Jul 2021 10:47 |
URI: | http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11021 |
Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)
View Item |