Αφεντούλη, Αλίκη (2021) Διαγράμματα ροής παρασκευής μπύρας και σύστημα ISO 22.000. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.
Text
FG13_2021.pdf Restricted to Registered users only Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives. Download (3MB) |
Abstract
Η μπύρα ή αλλιώς στην ελληνική γλώσσα «Ζύθος» είναι ένα αλκοολούχο ποτό που παράγεται από τη σακχαροποίηση του αμύλου και την αλκοολική ζύμωση των σακχάρων. Η περιεκτικότητά της σε αλκοόλ είναι σχετικά χαμηλή και κυμαίνεται συνήθως από 4 έως 6% αλκοόλ κατ’ όγκο. Το άμυλο και τα ένζυμα, που προκαλούν τη σακχαροποίηση προέρχονται, κατά κανόνα, από δημητριακά που έχουν υποστεί βυνοποίηση, συνήθως κριθάρι και σιτάρι. Στη μπύρα γίνεται και προσθήκη λυκίσκου, αρωματικού φυτού το οποίο, εκτός από το άρωμά του, προσδίδει στη μπύρα δροσιστική πικράδα και δρα σαν φυσικό συντηρητικό, ενώ μπορούν να προστεθούν και άλλα αρωματικά κατά περίπτωση όπως βότανα ή φρούτα. Η βιομηχανία παραγωγής μπύρας είναι σήμερα πολύ ανεπτυγμένη, oι μικρές ζυθοποιίες άντεξαν και αναπτύχθηκαν την περίοδο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Η Ελληνική Ζυθοποιία αριθμεί πλέον περισσότερες από 40 μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις σε διάφορα μέρη της χώρας, οι οποίες προσφέρουν υψηλής ποιότητας προϊόντα εξαιτίας των ποιοτικών πρώτων υλών και του τεχνικά καταρτισμένου ελληνικού επιστημονικού προσωπικού. Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο την εφαρμογή συστημάτων ασφάλειας τροφίμων, και πιο συγκεκριμένα του HACCP (Hazard Analysis Critical Control Points), σε ζυθοπαραγωγικές μονάδες. Μέσω του εντοπισμού των Κρίσιμων Σημείων Ελέγχου επιτυγχάνεται η διασφάλιση της ποιότητας της παραγόμενης μπύρας, καθώς προλαμβάνεται η δράση πιθανών κινδύνων. Παράλληλα, αναπτύσσονται πλήρως τα προαπαιτούμενα προγράμματα που πρέπει να εγκαταστήσει και να εφαρμόσει η επιχείρηση έτσι ώστε να είναι εναρμονισμένη με την Ευρωπαϊκή και Ελληνική Νομοθεσία και τους διεθνείς κανόνες Ορθής Βιομηχανικής και Υγιεινής Πρακτικής (GMP &GHP). Το εργαλείο που έχουν οι βιομηχανίες τροφίμων στην προσπάθειά τους να βελτιώσουν την προσφερόμενη ποιότητα των προϊόντων τους, να προλαμβάνουν τυχόν σφάλματα και κινδύνους, να μειώνουν την φθορά του εξοπλισμού και να είναι σύμφωνες την κείμενη νομοθεσία και στους κανόνες ασφαλείας, συμπυκνώνεται στο διεθνές πρότυπο ISO 22000:2005 για την Υγιεινή και Ασφάλεια των τροφίμων. Η εφαρμογή του κρίνεται αναγκαία και τα οφέλη μέσω της αύξησης των πωλήσεων και της εμπιστοσύνης των καταναλωτών αντισταθμίζουν το όποιο υψηλό κόστος εγκατάστασής του.
Item Type: | Thesis (BSc) |
---|---|
Corporate Creators: | Τσιότσιας Αρσένιος |
Uncontrolled Keywords: | Ζύθος, Ζυθοποιία, Παραγωγή, Έλεγχος, Υγιεινή και Ασφάλεια, HACCP |
Subjects: | Μ > Μπύρα, Βιομηχανία της - Ελλάδα - Έρευνα |
Divisions: | Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα) |
Depositing User: | Προσωπικό Βιβλιοθήκης |
Date Deposited: | 12 Jul 2021 10:25 |
Last Modified: | 12 Jul 2021 10:25 |
URI: | http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/11019 |
Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)
View Item |