Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου με προσμίξεις αποξηραμένων φρούτων

Αβραμίδου, Βαλέρια and Τζήκα, Νικολέτα Μυρτώ (2021) Τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου με προσμίξεις αποξηραμένων φρούτων. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
FG10_2021.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Το ελαιόλαδο είναι το στοιχείο του φυσικού χυμού που λαμβάνεται αποκλειστικά με μηχανικές και φυσικές διεργασίες από φρέσκους και υγιήςκαρπούς ελιάς όπου κατά την επεξεργασία δεν τροποποιούνται ούτε μεταβάλλονται τα χαρακτηριστικά του. Το ελαιόλαδο είναι ένα βασικό γεωργικό προϊόν και παίζει σημαντικό ρόλο στην αγρονομία και οικονομία κάθε χώρας που ασχολείται με την παραγωγή του.Σήμερα, είναι ευρέως γνωστό ότι η τακτική κατανάλωση ελαιόλαδουεμφανίζει οφέλη για την υγεία που σχετίζονται με τη μεσογειακή διατροφή. Η θρεπτική αξία του ελαιόλαδου προκύπτει από το υψηλό επίπεδο ελαϊκού οξέος και από δευτερεύοντα συστατικά όπως φυτοστερόλες, καροτενοειδή, τοκοφερόλες και ολικές φαινόλες. Οι κύριες φαινολικές ενώσεις είναι παράγωγα της ελαιοροπίνης, με βάση την υδροξυτυροσόλη, τα οποία είναι ισχυρά αντιοξειδωτικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Λαμβάνοντας υπόψη ότι το ελαιόλαδο προέρχεται από τον καρπό της ελιάς μόνο με μηχανικά και φυσικά μέσα, διατηρεί περισσότερα φυτοχημικά ευεργετικά για την υγεία του ανθρώπου σε σύγκριση με άλλα εμπορικά διαθέσιμα εξευγενισμένα φυτικά έλαια, τα οποία γενικά εκχυλίζονται μέσω διαλυτών. Μεταξύ των συστατικών του ελαιόλαδου, οι τοκοφερόλες και οι φαινολικές ενώσεις αντιπροσωπεύουν τα αντιοξειδωτικά του στοιχεία. Συγκεκριμένα, οι φαινολικές ενώσεις συμβάλλουν σημαντικά στις θρεπτικές ιδιότητες, τα αισθητηριακά χαρακτηριστικά και τη διάρκεια ζωής του ελαιόλαδου. Πράγματι, είναι γνωστό ότι οι υγιείς ιδιότητες των φαινολικών ενώσεων συσχετίζονται με την αντιοξειδωτική τους δράση. Τέλος, το ελαιόλαδο όμως μπορεί να έρθει σε ανάμειξη με αποξηραμένα φρούτα όπου μπορεί να δώσει ποιοτικότερα χαρακτηριστικά στο τελικό προϊόν και να παρέχει πολλαπλά οφέλη στον οργανισμό του καταναλωτή.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Τσιότσιας Αρσένιος
Uncontrolled Keywords: Ελαιόλαδο, Αποξηραμένα φρούτα, Αντιοξειδωτικά, Ποιότητα.
Subjects: Ε > Ελαιόλαδο
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 07 Jul 2021 10:55
Last Modified: 07 Jul 2021 10:55
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10998

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top