Μελέτη του ολικού φαινολικού περιεχομένου και της αντιοξειδωτικής δράσης εκχυλισμάτων πρόπολης

Τεληκωστόγλου, Παναγιώτα (2021) Μελέτη του ολικού φαινολικού περιεχομένου και της αντιοξειδωτικής δράσης εκχυλισμάτων πρόπολης. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
FG7_2021.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (32MB)

Abstract

Η ενασχόληση με την μελέτη πρόπολης αποτελεί μία σημαντική παράμετρο στην έρευνα για τις ιδιότητες, την προσφορά, την χρήση και την σημασία των μελισσοκομικών προϊόντων και κατ’ επέκταση του είδους της μέλισσας. Τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ιδιαιτέρως η μελέτη και η έρευνα πάνω στα μελισσοκομικά προϊόντα και προφανώς πάνω στην πρόπολη, αφού η πληθώρα ευεργετικών δράσεων τους στην φύση και στο υπόλοιπο ζωικό βασίλειο προσφέρουν πλούσιο υλικό για μελέτη και πειραματική έρευνα, όχι μόνο στην χώρα μας, αλλά διεθνώς. Έτσι, στο πλαίσιο της ευρύτερης έρευνας επιλέξαμε να ασχοληθούμε με την μελέτη της πρόπολης, αφού αποτελεί ένα εξαιρετικό μελισσοκομικό προϊόν με δεκάδες εφαρμογές σε όλες σχεδόν τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Από την φαρμακολογία, την κοσμετολογία και την ιατρική μέχρι το εμπόριο και την οικονομική εκμετάλλευση των προϊόντων που έχουν βάση τη μελισσοκομική πρόπολη. Η πρόπολη προσφέρεται ως θείο δώρο από την μέλισσα στους ανθρώπους, καθώς προσφέρει πολλές θεραπευτικές λύσεις σε ευρεία έκταση εφαρμογών. Επιγραμματικά αναφέρουμε την αντι-μικροβιακή, αντι-καρκινική, αντι-παρασιτική, αντι-ασθματική κ.α. ικανότητα της πρόπολης, αφού τα πολλά και διαφορετικά στοιχεία που την απαρτίζουν καταφέρνουν να δίνουν λύσεις σε πλείστες περιπτώσεις και, βεβαίως, είναι σημαντικό να σημειώσουμε την μεγάλη μεταβλητότητα της χημικής σύνθεσης της πρόπολης, λόγω των διαφορετικών τοπικών στοιχείων της χλωρίδας. Η διεξαγωγή του πειραματικού μέρους της παρούσας εργασίας πραγματοποιήθηκε στο Ερευνητικό Εργαστήριο της κατεύθυνσης Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων, του Τμήματος Τεχνολογίας Γεωπονίας, της Σχολής Τεχνολογίας Γεωπονίας και Τεχνολογίας Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και για την διεξαγωγή των πειραματικών διεργασιών χρησιμοποιήθηκαν 7 δείγματα πρόπολης που παράχθηκαν στις παρακάτω περιοχές: 1. Ν. Αχαΐας, Πάτρα. 2. Ν. Χαλκιδικής. 3. Ν. Χαλκιδικής. 4. Ν, Λάρισας, Ελασσόνα. 5. Ν. Χαλκιδικής. 6. Ν. Κοζάνης, Κοζάνη. 7. Ν. Φλώρινας, Πρέσπα. Για τη συλλογή πρόπολης οι μελισσοκόμοι από τους οποίους έγινε η παραλαβή των δειγμάτων 1, 2 ,3 , 4 και 6, χρησιμοποιήθηκαν ειδικές σήτες συλλογής, ενώ τα δείγματα 5 και 7, συλλέχθηκαν με ξύσιμο της κυψέλης. Σε όλα τα δείγματα πρόπολης, η περίοδος παραγωγής ήταν Καλοκαίρι με Φθινόπωρο του 2018. Η προέλευση της πρόπολης στο δείγμα 1 είναι από θάμνους εποχής, στα δείγματα 2 και 4 από λεύκες, στο δείγμα 3 από πεύκο, στο δείγμα 5 από φλαμούρι, στο δείγμα 6 από αμυγδαλιές και στο δείγμα 7 από Άρκευθο. Στα δείγματα 5 και 7 χρειάστηκε επεξεργασία για την επίτευξη της επιθυμητής καθαρότητας.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Παπαδάκη Χαρίκλεια
Uncontrolled Keywords: Πρόπολη, Μέλισσες, Ιδιότητες, Σύνθεση, Χρήση
Subjects: Μ > Μελισσοκομία
Μ > Μελισσοκομικά προϊόντα - Θεραπευτική χρήση
Divisions: Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 07 Jul 2021 10:08
Last Modified: 07 Jul 2021 10:08
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10994

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top