Εκπαιδευτικά λογισμικά για την διδασκαλία των μαθηματικών

Ιντζιεζλή, Μαγδαληνή and Κωνσταντινίδου, Μαρία-Θεοδώρα (2020) Εκπαιδευτικά λογισμικά για την διδασκαλία των μαθηματικών. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
DMC52_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Η εργασία έχει ως αντικείμενο να χαρακτηρίσει την επάρκεια και το επίπεδο γνώσεων των εν ενεργεία Μαθηματικών στη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευση, ως προς την διαχείριση και χρήση λογισμικών και τεχνολογικών εργαλείων των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.), με βάση το εννοιολογικό πλαίσιο της Τεχνολογικής Παιδαγωγικής Γνώσης Περιεχομένου (Τ.Π.Γ.Π.-TPACK). Το πλαίσιο της Τ.Π.Γ.Π. δημιουργήθηκε το 2006 από τους Mishra και Koehler, οι οποίοι εστίασαν σε συγκεκριμένες περιοχές γνώσης και σε συνιστώσες αυτών που απαρτίζουν την Τ.Π.Γ.Π. και πρόκειται για μια νέα προσέγγιση, που χρησιμοποιείται ευρέως και αφορά τη χρήση νέων τεχνολογιών στη διδακτική. Η παρούσα εμπειρική εργασία, είχε ως σκοπό να διερευνήσει τη δυνατότητα εισαγωγής κι αξιοποίησης των Τ.Π.Ε. και κατ’ επέκταση των συνιστωσών της Τ.Π.Γ.Π. στην διδασκαλία των μαθηματικών σε δημόσια Γυμνάσια και Λύκεια της Ελλάδας. Για το λόγο αυτό, κατασκευάστηκε ερωτηματολόγιο του οποίου τα ερωτήματα βοήθησαν στον σχηματισμό άποψης περί του εύρους γνώσεων των εκπαιδευτικών με βάση την Τ.Π.Γ.Π., αλλά και στο σχηματισμό εικόνας όσον αφορά στη θέληση για περεταίρω επιμόρφωση των καθηγητών και την αξιοποίηση των εργαλείων αυτών κατά την διδασκαλία των μαθηματικών, στην σύγχρονη εποχή που διανύουμε. Για την ανάλυση των δεδομένων της έρευνας χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πακέτο SPSS – έκδοση IBM 24, μέσω του οποίου πραγματοποιήθηκε στατιστική ανάλυση (πίνακες συχνοτήτων, μέσοι όροι, τυπικές αποκλίσεις, t-test, One-way ANOVA) και υπήρξε έλεγχος της συνάφειας των δημογραφικών στοιχείων με καθεμία από τις συνιστώσες που απαρτίζουν την Τ.Π.Γ.Π.. Παρατηρώντας τα αποτελέσματα της έρευνας μας διαπιστώνουμε ότι οι καθηγητές των μαθηματικών, ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, τον τίτλο σπουδών, τα χρόνια υπηρεσία και το επίπεδο επιμόρφωσης τους πάνω στις Τ.Π.Ε., είναι αρκετά εξοικειωμένοι με τη χρήση των νέων τεχνολογιών ως εργαλεία διδασκαλίας των μαθηματικών. Σε σχέση με το φύλο παρατηρείται ότι οι γυναίκες μαθηματικοί έχουν μεγαλύτερη επάρκεια γνώσεων χρήσης των Τ.Π.Ε.. Η θέληση και η όρεξη μειώνεται με τα χρόνια υπηρεσίας καθώς και με την αύξηση της ηλικία αλλά και του τίτλου σπουδών. Τέλος, τα αποτελέσματα έδειξαν ότι καθηγητές επιμόρφωσης Α’ και Β’ πολλές φορές υστερούσαν από άποψη ευλυγισίας, προσαρμοστικότητας και γνώσεων πάνω σε απλά εργαλεία τύπου MS-Office. Από τα παραπάνω, προκύπτει εμφανής η δυνατότητα εφαρμογής του εννοιολογικού πλαισίου της Τ.Π.Γ.Π. στη διδακτική, καθιστώντας έτσι την τεχνολογία σημαντικό εργαλείο στα χέρια των εκπαιδευτικών της Δευτεροβάθμιας.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Βασιλειάδης Γεώργιος
Uncontrolled Keywords: Ψηφιακά μέσα, Τεχνολογίες Πληροφοριών και Εκπαίδευσης, Τ.Π.Ε, Μάθημα μαθηματικών, Εκπαιδευτική διδασκαλία.
Subjects: Δ > Διδασκαλία με χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή
Μ > Μαθηματικά
Μ > Μαθηματικά - Μελέτη και διδασκαλία
Ψ > Ψηφιακή επικοινωνία
Τ > Τεχνολογία της πληροφορίας
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ΤΕ (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 20 May 2021 09:16
Last Modified: 20 May 2021 09:16
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10893

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top