Η χρήση ψηφιακών μέσων για τη διδασκαλία του μαθήματος της γεωγραφίας

Μάττα, Φανή (2020) Η χρήση ψηφιακών μέσων για τη διδασκαλία του μαθήματος της γεωγραφίας. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
DMC50_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (2MB)

Abstract

Η γεωγραφία είναι ένα από τα μαθήματα που παρέχει πολλές ευκαιρίες χρήσης των Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνίας (ΤΠΕ) για να ενισχυθεί η διδασκαλία και η μάθηση και μάλιστα ο τρόπος με τον οποίο διδάσκεται στη σύγχρονη εποχή το συγκεκριμένο μάθημα καθιστά απαραίτητη τη χρήση τους. Τα ερευνητικά ευρήματα της αποτελεσματικότητας των ΤΠΕ στο συγκεκριμένο μάθημα είναι πολλά και σημαντικά. Καθοριστικό ρόλο όμως για την ένταξή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία έχει ο εκπαιδευτικός. Ο ρόλος του και οι στάσεις του απέναντι στις ΤΠΕ καθορίζουν την επιτυχή ένταξη των ΤΠΕ μιας και αυτός αποφασίζει για τους στόχους που θα τεθούν, τη μέθοδο διδασκαλίας που θα ακολουθηθεί και τα κατάλληλα εκπαιδευτικά μέσα που θα επιλεγούν προκειμένου να είναι αποτελεσματική η διδασκαλία. Πολλές έρευνες όμως έχουν διαπιστώσει ότι οι ΤΠΕ δεν έχουν ενσωματωθεί ικανοποιητικά στα εκπαιδευτικά συστήματα και οι εκπαιδευτικοί έχουν να αντιμετωπίσουν διάφορα εμπόδια. Βασικός σκοπός της παρούσας εργασίας είναι να ερευνηθεί η χρήση των ψηφιακών μέσων από τους εκπαιδευτικούς για τη διδασκαλία του μαθήματος της Γεωγραφίας. Διαμορφώνοντας λοιπόν κατάλληλο ερωτηματολόγιο το οποίο απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς που έχουν διδάξει το μάθημα της Γεωγραφίας απαντώνται τα ερευνητικά ερωτήματα της έρευνας όσον αφορά τη χρήση των ΤΠΕ στο μάθημα της Γεωγραφίας, τα εμπόδια που έχουν να αντιμετωπίσουν οι εκπαιδευτικοί κατά την ένταξη των ψηφιακών μέσων στη μαθησιακή διαδικασία καθώς επίσης και τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τη χρήση τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως η πλειοψηφία των εκπαιδευτικών φαίνεται να χρησιμοποιεί τις ΤΠΕ για τη διδασκαλία της Γεωγραφίας στο Δημοτικό Σχολείο, οι εκπαιδευτικοί αντιλαμβάνονται και αποδέχονται τα πλεονεκτήματα που προκύπτουν από τη χρήση των ψηφιακών μέσων στη μαθησιακή διδασκαλία και τα εμπόδια με το μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης έχουν σχέση με το διαθέσιμο υλικό και το ακατάλληλο εκπαιδευτικό πλαίσιο των σχολείων.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Πανάτσα Ναταλία
Uncontrolled Keywords: Ψηφιακά μέσα, Τεχνολογίες Πληροφοριών και Εκπαίδευσης, Τ.Π.Ε, Μάθημα γεωγραφίας, Εκπαιδευτική διδασκαλία.
Subjects: Δ > Διδασκαλία με χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή
Ψ > Ψηφιακή επικοινωνία
Τ > Τεχνολογία της πληροφορίας
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας ΤΕ (Καστοριά)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 18 May 2021 12:01
Last Modified: 18 May 2021 12:01
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10884

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top