Διαχείριση κινδύνων και μέτρα προστασίας από ηλεκτροπληξία σε περιοχές διέλευσης εναέριων γραμμών μεταφοράς

Κίφτης, Αθανάσιος Β. (2020) Διαχείριση κινδύνων και μέτρα προστασίας από ηλεκτροπληξία σε περιοχές διέλευσης εναέριων γραμμών μεταφοράς. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
H2_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (5MB)

Abstract

Σκοπός της παρούσας πτυχιακής είναι η παρουσίαση ενός σημαντικού και πολύ επικίνδυνου ηλεκτρολογικού φαινομένου που είναι η ανύψωση δυναμικού της γης σε εναέριες γραμμές μεταφοράς, καθώς και η αξιολόγηση του κίνδυνου σε περίπτωση έκθεσης ενός ατόμου σε επικίνδυνα μεγέθη όπως είναι η τάση επαφής, βηματική τάση και το φαινόμενο μεταφοράς τάσης. Τα μέτρα προστασίας που λαμβάνονται θα πρέπει να εξασφαλίζουν την προστασία του προσωπικού που εκτελεί διάφορες εργασίες και των ανθρώπων που τυχαία βρίσκονται στην περιοχή εμφάνισης της ανύψωσης δυναμικού της γης, καθώς και να παρέχει ικανοποιητική προστασία στον υπάρχον εξοπλισμό του δικτύου. Ο κύριος σκοπός της παρούσας πτυχιακής είναι η μελέτη σχεδιασμού του συστήματος γείωσης και ο καθορισμός της μέγιστης επιτρεπόμενης τάσης, που ένας ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να ανεχτή και το πραγματικό μέγεθος της τάσης που εμφανίζεται κατά την διάρκεια περιοδικών σφαλμάτων και ο χρόνος αντιμετώπισης του σφάλματος από τον διαχειριστή του δικτύου μεταφοράς, διότι ο χρόνος που εκτίθεται ένα άτομο σε επικίνδυνα μεγέθη ρεύματος είναι καθοριστικός παράγοντας στην δημιουργία κοιλιακής μαρμαρυγής. Στο 1ο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα βασικά στοιχεία των συστημάτων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας (ΣΗΕ) στην Ελλάδα, στο 2ο κεφάλαιο αναφέρονται γενικά τα σφάλματα σε μια εναέρια γραμμή μεταφοράς ενώ στο 3ο κεφάλαιο γίνεται ανάλυση στις μεθοδολογίες που ακολουθούνται για τον υπολογισμό του σφάλματος στης γραμμές μεταφοράς, στο 4ο κεφάλαιο αναλύεται ο όρος της ειδικής αντίστασης του εδάφους και τα χαρακτηριστικά του. Τέλος στο 5ο κεφάλαιο αναλύονται διαφορά μετρά προστασίας, στο 6ο κεφάλαιο εξηγείται πως διεκπεραιώνεται μια αξιολόγηση κινδύνου και στο 7ο κεφάλαιο επεξηγούνται τα μετρά προστασίας που λαμβάνονται στην γραμμή μεταφοράς κατά της ηλεκτροπληξίας λόγο περιοδικών σφαλμάτων, καθώς και η διεκπεραίωση μελέτης περίπτωσης σε περιοχή διέλευσης εναέριων γραμμών μεταφοράς στο δήμο Πυλαίας Θεσσαλονίκης διεξάγεται στο 8ο κεφάλαιο.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Οικονόμου Κωνσταντίνος
Uncontrolled Keywords: Εναέριες γραμμές μεταφοράς, Ανύψωση δυναμικού της γης, Αξιολόγηση κινδύνου, Διαχείριση κινδύνου, Περιοδικά σφάλματα, Βηματική τάση, Τάση επαφής, Μεταφερόμενη τάση, Ειδική αντίσταση εδάφους, Μέγιστη επιτρεπόμενη τάση, Συστήματα γείωσης, Μελέτη περίπτωσης
Subjects: Η > Ηλεκτρολογία
Divisions: Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ (Κοζάνη)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 10 May 2021 06:14
Last Modified: 10 May 2021 06:14
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10844

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top