Διοικητική και οικονομική ανάλυση - εξέταση δημοτικού οργανισμού: ΔΕΥΑΚ

Δημογλίδου, Παναγιώτα and Καββαδά, Ειρήνη (2019) Διοικητική και οικονομική ανάλυση - εξέταση δημοτικού οργανισμού: ΔΕΥΑΚ. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
LX95_2019.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (1MB)

Abstract

Το νερό αποτελεί πολυτιμότατο αγαθό και πηγή ζωής για το κοινωνικό σύνολο και τους ανθρώπους. Στην πόλη της Κοζάνης την εύθηνη για την διανομή και διαχείριση αυτού του αγαθού έχει η ΔΕΥΑΚ. Οι δημόσιες επιχειρήσεις όπως και η ΔΕΥΑΚ λειτουργούν κατά βάση όπως οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, δηλαδή πωλούν τις υπηρεσίες τους έναντι μιας τιμής. Η κύρια διαφορά των δημοσίων από των ιδιωτικών επιχειρήσεων είναι, ότι αναλαμβάνουν μία παραγωγική δραστηριότητα με σκοπό την ικανοποίηση και την πραγματοποίηση των στόχων του κοινωνικού συνόλου. Στην προκειμένη περίπτωση της διανομής νερού, της διανομής ζεστού νερού για θέρμανση (τηλεθέρμανση), την συντήρηση του δικτύου και γενικά την διαχείριση των υδάτινων πόρων στην περιοχή της Κοζάνης. Στο ελληνικό δίκαιο, η γενικότερη έννοια της δημόσιας επιχείρησης προσδιορίζεται άλλοτε στενότερα και άλλοτε ευρύτερα, σύμφωνα με τα επιλεγόμενα κριτήρια χαρακτηρισμού. Εξαιτίας της ποικιλομορφίας της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, άλλα και των μορφών που παίρνουν οι διάφορες δημόσιες επιχειρήσεις υπάρχει δυσκολία κατάληξης σε έναν μόνο κοινό νομικό ορισμό της δημόσιας επιχείρησης και για αυτό δημιουργείται μια σύνθετη προσέγγιση η οποία διαχωρίζει τις δημόσιες επιχειρήσεις είτε σε επιχειρήσεις υπό την στενή είτε υπό την ευρεία έννοια. Η χρηματοοικονομική ανάλυση μίας επιχείρησης, είναι ο προσδιορισμός των δυνατών και αδύνατων σημείων της επιχείρησης και η διαπίστωση του κατά πόσο είναι χρηματοοικονομικά ισχυρή και επικερδής. Η ανάλυση αυτή είναι σημαντική πηγή πληροφοριών για τη δραστηριότητα μιας επιχείρησης η οποία αντλεί τις πληροφορίες της από τις βασικές λογιστικές καταστάσεις της επιχείρησης (ισολογισμοί κλπ). Αυτός θα είναι και ο αντικειμενικός σκοπός της παρούσης εργασίας. Η χρηματοοικονομική και διοικητική ανάλυση της ΔΕΥΑΚ. Επίσης θα γίνει μία αξιολόγηση των δημοσίων επιχειρήσεων γενικότερα και μία ανάλυση του κλάδου που αφορά τις επιχειρήσεις νερού και αποχέτευσης. Τέλος θα καταλήξουμε σε κάποια συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση μας αυτή.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Καραφόλας Συμεών
Uncontrolled Keywords: Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Κοζάνης (ΔΕΥΑΚ ), Δημοτικές Κοινωφελείς Επιχειρήσεις, Λογιστικές Καταστάσεις, Χρηματοοικονομική Ανάλυση ΔΕΥΑΚ, Δημόσιες Επιχειρήσεις Και Οργανισμοί (ΔΕΚΟ), Αριθμοδείκτες
Subjects: Α > Αριθμοδείκτες
Χ > Χρηματοοικονομική ανάλυση
Δ > Δημόσιες Επιχειρήσεις Κοινής ωφελείας
Δ > Δημοτικές επιχειρήσεις
Divisions: Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας > Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής (Κοζάνη)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 23 Feb 2021 08:33
Last Modified: 23 Feb 2021 08:33
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10819

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top