Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην περίοδο της ελληνικής οικονομικής κρίσης 2010 - 2014

Καραγιάννης, Σωτήριος Κ. (2017) Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην περίοδο της ελληνικής οικονομικής κρίσης 2010 - 2014. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
L36_2017.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (16MB)

Abstract

Η παρούσα εργασία είναι μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν και να καταγραφούν δεδομένα που αφορούν την επίδραση της Ελληνική οικονομικής κρίσης, που διαδραματίζεται στη χώρα μας στις Μικρομεσαίες Ελληνικές Επιχειρήσεις (ΜΜΕ) την τελευταία δεκαετία, εστιάζοντας στην περίοδο 2010-2014. Τα αποτελέσματα της κρίσης σε όλους τους τομείς και τα μεγέθη των Ελληνικών επιχειρήσεων είναι απογοητευτικά τόσο κατά κλάδο όσο και κατά μέγεθος. Οι τομείς που αφορούν σε νέες τεχνολογίες, όπως η κατασκευή ηλεκτρονικών υπολογιστών και αντίστοιχων προϊόντων αλλά και η παραγωγή βασικών ειδών (κλωστοϋφαντουργικών υλών, φαρμακευτικών προϊόντων, προϊόντων ξυλείας, κ.λπ.) είναι αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο την περίοδο της κρίσης καθώς και το χονδρικό και λιανικό εμπόριο. Ο συνεχής δανεισμός, η υψηλή φορολόγηση σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας επέφερε ύφεση στις Ελληνικές ΜΜΕ και πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν ή να κλείσουν ή να μεταφερθούν σε Βαλκανικές χώρες, με χαμηλότερη φορολόγηση για να επιβιώσουν. Ταυτόχρονα οι νέοι επιστήμονες και εργαζόμενοι αφήνουν την πατρίδα τους αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, με αποτέλεσμα να μειώνεται ο παραγωγικός πληθυσμός της χώρας, επιβαρύνοντας περισσότερο την οικονομική ύφεση και την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων. Αποτέλεσμα της ύφεσης αυτής αποτελεί η επέκταση της κρίσης σε πολιτιστικό, ανθρωπιστικό και κοινωνικό επίπεδο και η μόνη λύση για να ανατραπεί η συνεχής ύφεση θα είναι να δημιουργηθούν νέες επιχειρήσεις, νέες θέσεις εργασίας να στηριχθούν και να ενδυναμωθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και να συσταθούν ή επαναλειτουργήσουν μεγάλες βιομηχανικές μονάδες.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Πιτόσκα Ηλέκτρα
Uncontrolled Keywords: Επιχειρηματικότητα και οικονομία, Μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ), Οικονομική κρίση, Χρηματοδοτήσεις
Subjects: Μ > Μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Ο > Οικονομική κρίση
Divisions: Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας > Τμήμα Λογιστικής (Κοζάνη)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 22 Feb 2021 11:02
Last Modified: 22 Feb 2021 11:02
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10812

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top