Θεωρία οικονομικής ανάπτυξης με βάση στην Καλντοριανή θεωρία

Τελεώνη, Αναστασία Ι. (2020) Θεωρία οικονομικής ανάπτυξης με βάση στην Καλντοριανή θεωρία. BSc thesis, ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας.

[img] Text
D6_2020.pdf
Restricted to Registered users only
Available under License Creative Commons Attribution Non-commercial No Derivatives.

Download (879kB)

Abstract

Η συγκεκριμένη εργασία επεξεργάζεται και παρουσιάζει την έννοια της οικονομικής ανάπτυξης και ορισμένων θεωριών που έχουν αναπτυχθεί στο παρελθόν γύρω από αυτή. Η έρευνα ξεκινάει με την ανάλυση της οικονομικής ανάπτυξης, τον ορισμό, τις αιτίες της οικονομικής ανάπτυξης. Συνεχίζοντας, παρουσιάζονται η νεοκλασική θεωρία, μοντέρνα θεωρία και η Καλντοριανή θεωρία γύρω από την έννοια της οικονομικής ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, η προσέγγιση του Kaldor στην οικονομική ανάπτυξη αποτελείται από τρεις διαφορετικές προτάσεις: 1) η μεταποίηση είναι η κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης, 2) η εξέλιξη της βιομηχανίας προκαλεί αύξηση της παραγωγικότητας στη μεταποίηση μέσω των δυναμικών και στατικών αποδόσεων στην κλίμακα και ακόμη και οι ανεπτυγμένες οικονομίες παρουσιάζουν δυαδικές ιδιότητες (νόμος Verdoorn), 3) η αύξηση της παραγωγής επιφέρει αύξηση της παραγωγικότητας σε άλλους τομείς της οικονομίας.

Item Type: Thesis (BSc)
Corporate Creators: Σπινθηρόπουλος Κωνσταντίνος
Uncontrolled Keywords: Θεωρία οικονομικής ανάπτυξης, Νεοκλασικό Μοντέλο, Μοντέρνο Μοντέλο, Καλντοριανή Θεωρία, Μοντέλο ανάπτυξης του Kaldor
Subjects: Ο > Οικονομική ανάπτυξη
Divisions: Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας > Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων (Κοζάνη)
Depositing User: Προσωπικό Βιβλιοθήκης
Date Deposited: 13 Jan 2021 06:50
Last Modified: 13 Jan 2021 06:50
URI: http://anaktisis.uowm.gr/id/eprint/10736

Ενέργειες (απαιτείται σύνδεση)

View Item View Item

Created by  Elidoc

To Top